Nova drama u režiji Vučića: "Ne radite vi to zbog litijuma. Vi to radite zbog mene"

8
Radiosarajevo.ba
Nova drama u režiji Vučića: "Ne radite vi to zbog litijuma. Vi to radite zbog mene"
Foto: Screenshot / Aleksandar Vučić

Nova drama u režiji Aleksandra Vučića. Predsjednik Srbije izjavio je da je njegova ponuda onima koji ga kritiziraju - raspisivanje referenduma za opoziv predsjednika Srbije.

"Da ne mislite da ću držati vlast pod svaku cijenu, moja ponuda je da ne biste razvlačili naš narod svakog dana, da nam ne biste uništavali turističku sezonu, podnesite zahtjev, vas 80, nemojte ni da tražite 85, osigurat ću vam ja ostatak potpisa i idemo, prije kraja godine, na referendum o opozivu predsjednika Republike. Jer to je ono što vi tražite. Ja ću se boriti protiv vas i tad. Evo, ja sam vam omogućio, nemojte da tlačite narod, ne radite vi to zbog litijuma. Vi to radite zbog mene. Hoćete meni vidjeti leđa. Jer sam ustaša, šiptar, peder... Ne možete ni 75 zastupnika skupiti? Dat ćemo vam 70", rekao je Vučić na presici u Vili Mir.

Dodao je i da daje javno obećanje i da može doći do dogovora bi li referendum bio u decembru ili martu.

Crni dan za drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu: U samo nekoliko sati izgubio osam milijardi

Crni dan za drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu: U samo nekoliko sati izgubio osam milijardi

Odgovarajući na konstataciju novinarke da 70 zastupnika opozicije ne mogu pokrenuti proceduru za opoziv, Vučić je rekao da je svjetsan toga te da će zato, ukoliko opozicija skupi 70 glasova, zamoliti predsjednika SNS-a Miloša Vučevića da zastupnici SNS-a glasaju za referendum o njegovu opozivu kako bi osigurali dvotrećinsku većinu.

Na sve su odmah reagovali i predstavnici opozicije. Potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je na X-u da je večeras "Vučić digao uloge do maksimuma".

"Više ne nudi referendum o rudniku litija, nego o sebi! Znači po istraživanjima mu propada rederendum o rudniku litija pa je založio sebe. Predsjednik države poistovjetio se s privatnom komapnijom! A la Guatemala i United Fruit? Čitajte o tome…", rekla je.

Hiljade ljudi u Srbiji, uključujući ekološke aktiviste, opoziciju i građanska udruženja, protestuje protiv rudarenja litija u Srbiji. Protesti su dio prijepora koji u Srbiji postaju sve žešći nakon nedavno potpisanog memoranduma s Evropskom unijom o strateškim sirovinama. Taj dokument je osnažio vladajuće da otvoreno forsiraju eksploataciju kao šansu za ekonomski prosperitet, a opoziciju i ekološke aktiviste dodatno potaknuo u borbi protiv korupcije i za zdrav okoliš.

Multinacionalna kompanija Rio Tinto već godinama istražuje i ima spreman projekt rudarenja i prerade litija, a afera je pokrenuta prije nešto više od dvije godine, kada je srbijanska vlada u januaru 2022., suočena s masovnim protestima koji su na ulice izveli desetke hiljada ljudi, ukinula dozvolu toj kompaniji.

Milorad Dodik se ponovo javio iz Pariza i progovorio o litijumu: 'Ono što drugi neće da čuju'

Milorad Dodik se ponovo javio iz Pariza i progovorio o litijumu: 'Ono što drugi neće da čuju'

Ustavni sud je nedavno je oborio vladinu odluku iz 2022. o ukidanju dozvole, a nekoliko dana kasnije vlada je ekspresno donijela novu uredbu i tako "vratila u život" projekt Rio Tinta. Procjene su da bi projekt Jadar u zapadnoj Srbiji, vrijedan oko 2,4 milijarde dolara, mogao pokriti čak 90 posto trenutnih potreba Evrope za litijem, čime bi kompanija Rio Tinto postala vodeći proizvođač litija, javila je ranije agencija Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije