Raspad odnosa Rusije i Srbije: Vučić na TV-u priznao ono što je dugo krio

2
Radiosarajevo.ba
Raspad odnosa Rusije i Srbije: Vučić na TV-u priznao ono što je dugo krio
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Rusije Vladimir Putin nisu se čuli dvije i po godine. To možda i ne bi bila neobična vijest da svojevremeno Vučić nije uredno obavještavao javnost o svakom kontaktu s ruskim predsjednikom, da nije govorio kako se s njim uvijek konzultira i pita ga za savjet te da nije s ponosom nosio nadimak "mali Putin".

Prema mišljenju sagovornika portala Nova.rs, jasno je da je u toku realizacija onoga s čime se predsjednik Srbije prethodnih godina pismeno i usmeno saglasio i to u pregovorima sa zapadnim liderima. Zato je i komunikacija s Kremljom "zamrla".

U još jednom televizijskom nastupu, ovoga puta u emisiji "Hit tvit" na Pinku, Vučić je govorio o ratu u Ukrajini, o planovima Zapada da započne sukob s Rusijom i o tome da ga strani visoki dužnosnici često pitaju što kaže ruski predsjednik Putin.

GRAS obavijestio građane: Tramvaji rade samo do Skenderije

GRAS obavijestio građane: Tramvaji rade samo do Skenderije

"Ništa mi ne kaže, nisam se čuo s njim dvije i po godine", rekao je Vučić, a zatim brže-bolje dodao da se, bez obzira na to, s Putinom može čuti kad god poželi.

"Kad god sam poželio razgovarati, da i sutra želim razgovarati, predsjednik Putin bi razgovarao. I obrnuto. Čini mi se da on vodi računa o poziciji Srbije. Mislim da predsjednik Putin ne želi tražiti tu vrstu razgovora, iako je smiješno da on kao predsjednik moćne Rusije traži razgovor s nekime kao što sam ja, ali čak bi i to tražio da ne misli da me time može ugroziti i da ne bi razumio pod kakvim pritiskom bismo bili", izjavio je Vučić.

No prema mišljenju Jelice Kurjak, bivše ambasadorice u Rusiji, nije baš sve tako idilično kako Vučić predstavlja.

"Sudeći po tome koliko se često Vučić sreće s visokim dužnosnicima sa Zapada, među kojima su i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, premijerka Italije Giorgia Meloni… Ne treba zaboraviti ni da je Vučić često u kontaktu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, pa je od javne tajne da izvozimo oružje u Ukrajinu došlo do javnog priznanja. Zbog svega toga, mislim da nema razloga da ruski predsjednik poželi čuti se s Vučićem, iako mislim da bi naš predsjednik rado razgovarao", kaže Kurjak za Novu.

Predsjednik Srbije spominjao je i uvođenje sankcija Rusiji. On je rekao kako i dalje misli da je bila ispravna odluka da im se Srbija ne pridruži, ali ostavio je prostora da Vlada Srbije promijeni stav. Kurjak smatra da bi se i to moglo dogoditi.

Srbija: Masovni protesti protiv iskopavanja i eksploatacije litijuma

Srbija: Masovni protesti protiv iskopavanja i eksploatacije litijuma

"Ako je nekome u Zapadnoj Europi bitno reći 'evo, i na to je pristao' (uvođenje sankcija Rusiji). Iako smo mi odavno morali to napraviti i to na puno elegantniji način", navodi Kurjak i zaključuje: "U biti, mislim da sad korak po korak slijedi realizacija svega što je Vučić pismeno ili usmeno prihvatio. Tu prije svega mislim na priznanje Kosova kroz realizaciju Ohridskog sporazuma, a onda možda i na sankcije Moskvi. Zapravo, očigledno ima puno razgovora o kojima javnost ništa ne zna. Nama se predstavi samo ono što nas treba umiriti. Tako se, evo, dogodio i litij, a sad će ići jedno po jedno", zaključuje Kurjak.

Zanimljivo je da predsjednik Srbije sad samoinicijativno govori o tome kako se ne čuje s Vladimirom Putinom, iako je donedavno situacija bila sasvim drugačija. Pogotovo kad se uzme u obzir način na koji je nedavno reagirao na pisanje Nove u vezi s posjetom zamjenika ministra vanjskih poslova, Aleksandra Gruška.

Kako je Nova tad pisala, tijekom sastanka Vučića i Gruška došlo je do problema u komunikaciji, prije svega jer spomenuti posjet nije bio medijski pokriven na odgovarajući način.

Pukla tikva: Putin ignoriše Vučića, a predstavnik Rusije ljut, napustio Srbiju!

Pukla tikva: Putin ignoriše Vučića, a predstavnik Rusije ljut, napustio Srbiju!

Kako su tvrdili njihovi izvori, Grušku je rečeno da je identična situacija bila i kad je Beograd posjetila ukrajinska delegacija na čelu s Olenom Zelenskom, suprugom predsjednika Ukrajine, te da Srbija tako želi pokazati da su svi dobrodošli, ali ne želi izazivati niti jednu od zaraćenih strana.

Tema je bila i srbijansko oružje u Ukrajini. Gruško nije prihvatio objašnjenje da vlast u Beogradu nema uticaj na to gdje će konačno završiti oružje proizvedeno u Srbiji. Izvori Nove naveli su i da je Aleksandar Vučić tim povodom tražio razgovor s Vladimirom Putinom tri puta, ali on je to odbio. Vučić je i tad poručio da to nije istina i da se može čuti s Putinom kad god poželi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije