Srbija: Masovni protesti protiv iskopavanja i eksploatacije litijuma

6
Radiosarajevo.ba
Srbija: Masovni protesti protiv iskopavanja i eksploatacije litijuma
Foto: Prtscr / X.com / Protesti u Valjevu

U Valjevu na zapadu Srbije u ponedeljak, 22. jula, je održan protest protiv kompanije Rio Tinto i iskopavanja i eksploatacije litijuma.

Sa centralnog gradskog trga u ovom gradu veliki broj okupljenih je poručilo "Ne" eksplotaciji litijuma i rudarenju na području tog grada.

Na protestu je naglašeno da je u pitanju nestranački skup.

Kiša zahvatila Sarajevo: Pljusak iznenadio nespremne građane

Kiša zahvatila Sarajevo: Pljusak iznenadio nespremne građane

Reditelj Zoran Đorđević, koji dugi niz godina radi u Brazilu, poručio je da politika ne smije da igra ulogu u odbrani Valjeva.

"Zaboravite politiku, zaboravite ideologiju, moramo svi zajedno, bitna je ideja odbrane našeg grada. Ako odbranimo naš grad, odbranićemo i našu državu", poručio je Đorđević.

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu Sofija Janevska poručila je okupljenima da je neophodno napraviti razliku između golog opstanka, pukog preživljavanja i života.

"Ne želim da budem u poziciji da od 2024. godine na gradskom trgu vodim bitku za svoju čašu vode, za svoje parče hljeba, za svoje mjesto pod zvijezdama. Želim da se naši glasovi čuju i šapatom, a ne samo kada izaglasa vrištimo", poručila je Janevska.

Poslije govora na trgu, okupljeni građani su se uputili ka gradskom hramu, kako bi "poslali poruku valjevskom vladiki" i pitali da li od Srpske pravoslavne crkve mogu da očekuju podršku.

Tokom Samita o održivim sirovinama u Beogradu je 19. jula potpisan Memorandum o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, javlja RSE.

Do ovoga je došlo nekoliko dana nakon što je Vlada Srbije vratila u život projekat Jadar, po kome bi međunarodni rudarski gigant Rio Tinto trebalo da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra na zapadu zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije