U Beogradu traje veliki protest zbog rudarenja litijuma: "Rio Tinto, marš iz Srbije"

4
Radiosarajevo.ba
U Beogradu traje veliki protest zbog rudarenja litijuma: "Rio Tinto, marš iz Srbije"
Foto: X.com / Protest u Beogradu

Na hiljade građana okupilo se 10. augusta na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije nakon što vlast nije ispunila njihov zahtev da u roku od 40 dana usvoji zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma i otvaranje rudnika u dolini rijeke Jadar na zapadu zemlje.

"Izgleda da smo žrtvovani kao buduća rudarska kolonija i deponija. To nećemo dozvoliti. Zato smo danas ovdje da dignemo svoj glas, ne pristajemo i branimo opstanak u svojoj zemlji", rekla je okupljenima na protestu glumica i ekološka aktivistkinja Svetlana Bojković.

Profesorica Hemijskog fakulteta Dragana Đorđević izjavila je da štete od rudnika ne mogu da se saniraju.

Pariz 2024 | Amerika pobijedila Francusku i osvojila zlato na Olimpijskim igrama

Pariz 2024 | Amerika pobijedila Francusku i osvojila zlato na Olimpijskim igrama

"Zaostale jalovine truju vijekovima, pa i milenijuma. Mi već imamo takva mjesta u Srbiji. Ali to rudarenje nije bilo tako intenzivno kao ovo danas što se planira", poručila je Đorđević.

Okupljeni na protestu nose transparente "Stop Rio Tinto", "Ne rudniku, eksploataciji, iseljenju", "Rio Tinto marš iz Srbije" i skandiraju "Nećete kopati". Ovo je posljednji u nizu od 50 okupljanja građana započetih krajem juna u Srbiji, povodom najava otvaranja rudnika litijuma u dolini rijeke Jadar na zapadu zemlje.

Veliki protesti u Nišu zbog rudnika litijuma: Okupilo se više hiljada građana

Veliki protesti u Nišu zbog rudnika litijuma: Okupilo se više hiljada građana

Inicijatori protesta u Beogradu Zlatko Kokanović i Nebojša Petković saopćili su da su uoči okupljanja 10. augusta pozvani na informativni razgovor u Bezbjednosno-informativnoj agenciji.

Oni su na Facebook stranici udruženja "Ne damo Jadar" objavili da su nakon kraćeg razgovora pušteni i da su upozoreni da su najavljene blokade poslije protesta protivzakonite, te budu spremni da se nose sa posljedicama. O protestima su se oglasili brojni državni zvaničnici, koji su se saglasili sa predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem u ocjeni da je osnovni cilj protesta "rušenje vlasti" na ulici.

Vučić je više puta pozitivno govorio o projektu "Jadar" i navodio da bi rudnik litijuma kompanije "Rio Tinto" u Jadru trebalo da počne da radi 2026. godine, "ukoliko se obezbijede garancije da neće biti ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi".

Profesor iz Beograda još 2021. upozorio: Eksploatacija litijuma u Srbiji ugrozit će život u BiH!

Profesor iz Beograda još 2021. upozorio: Eksploatacija litijuma u Srbiji ugrozit će život u BiH!

Sa druge strane, ekološki aktivisti i dio stručne javnosti ukazali su nesagledive posljedice po životnu sredinu. Ustavni sud je 11. jula poništio odluku Vlade Srbije koja je 2022. stopirala projekat "Jadar" australijske kompanije "Rio Tinto".

Litijum se koristi za proizvodnju baterija za mobilne telefone, kompjutere, električne automobile. Međutim, ekološke organizacije upozoravaju na nesagledive posljedice po životnu sredinu. Kompanija "Rio Tinto" namjeravala je da otvori rudnik litijuma u dolini rijeke Jadar u zapadnoj Srbiji. Tamo je ova kompanija 2004. otkrila rudu "jadarit" – kombinaciju litijuma i bora, a rezerve ovog metala na svjetskom tržištu u Srbiji su procijenjene na preko 158 miliona tona.

Međutim, Vlada Srbije, na čijem čelu je tad bila Ana Brnabić, je prije više od dvije godine stopirala taj projekat nakon masovnih protesta i poništila dozvole australijskom rudarskom gigantu "Rio Tintu".

Masovni protesti zbog rudarenja litijuma: Mala mjesta u Srbiji iskazala nevjerovatan odziv

Masovni protesti zbog rudarenja litijuma: Mala mjesta u Srbiji iskazala nevjerovatan odziv

Ipak, 2024. zvaničnici Srbije ponovo su u javni prostor vratili ovaj projekat. Najprije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u junu za "Finacial Times" da su nove garancije kompanije i Evropske unije odgovorile na zabrinutost oko ekoloških standarda, te da bi rudnik mogao da bude otvoren 2028. godine.

Aktuelna predsjednica parlamenta Srbije Ana Brnabić je potom izjavila da bi bilo "nenormalno" kada bi se Srbija odrekla iskopavanja litijuma i da država ima oštre i visoke standarde zaštite životne sredine, piše Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije