Meteorolog detaljno objasnio kakvo nas vrijeme očekuje u drugom dijelu augusta

2
Radiosarajevo.ba
Meteorolog detaljno objasnio kakvo nas vrijeme očekuje u drugom dijelu augusta

Meteorolog amater Marko Čubrilo, čije prognoze prati cijeli region, objavio je na svom Facebooku šta nas čeka kad je u pitanju vremenska prognoza do kraja augusta.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Narednih dana sve nestabilnije, najmanje pljuskova na sjeveru i istoku regiona, malo svježije. Zatim ponovo topolo, dok je oko 26. augusta moguće novo osvježenje. Sam kraj mjeseca je još uvijek jako upitan po razvoju vremena.

Okončana kriza u mjestu Zovi Do: Likvidiran napadač

Danas pretežno sunčano i toplo. Preko Alpa će se prebacivati veća količina nestabilnog vazduha koja će nad prostorom Italije i Jadrana usloviti formiranje slabog, visinskog, ciklona. Kao posljedica toga danas kasno poslije podne i u toku noći ka ponedeljku nestabilno, ponegdje uz predfrotalne nestabilnosti i pojavu grmljavinskih pljuskova ili lokalnih nepogoda. Nestabilnosti će se u jugozapadnim visinskom strujanju probacivati na sjever i sjeveroistok i biće češće u brdsko-planinskom dijelu regiona. Duž većeg dijela Jadrana umjeren jugo, a u košavskom poručju topla košava.

U ponedeljak i utorak nad veći dijelom regiona pretežno oblačno i malo svježije uz grmljavinske pljuskove i moguće nepogode. Zbog položaja ciklona ovo pogoršanje će zahvatiti i Jadran gdje se uz jugo na južnom i buru duž srednjeg i sjevernog dijela povremeno očekuju kiša i pljuskovi. Znatno manje padavina na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Srbije gdje je samo ponegdje moguća pojava pljuska ili oluje, a biće oblasti gdje padavina i neće biti. Nestabilnosti će u ova dva dana dolaziti sa istoka i jugoistoka uz jak istočni i jugoistočni vjetar. Maksimumi od oko +23 na zapadu regiona do oko +37 ponegde na istoku i jugoistoku.

Oglasili su se iz BHmeteo: Stiže nam zahlađenje, ali ovo nije kraj ljeta i suše

U srijedu će visinski ciklon biti negdje nad sjeverom Grčke tako da se nestabilnosti dolaziti na sjeverozapada i biće češće nad tim dijelom regiona. Dodatno će osvježiti tako da bi u čevrtak maksimumi mogli biti od +21 do +30 stepeni Celzijusa. U drugom dijelu nedjelje će i noći biti prijatnije, dok bi dnevni maksimumi polako bili u porastu i za idući vikend bi se kretali od +27 do +35 stepeni Celzijusa.

Oko 27. augusta je moguće novo, prolazno osvježenje, vidimo još koliko izraženo i hoće li ga i biti. Sam kraj mjeseca je dosta upitan po pitanju sinoptike ali postoji određena vjerovatnoća, trenutno ne preko 30% da nastupi osvježenje uz padavine.

Naredna tri dana česti pljuskovi, manje na istoku i sjeveroistoku regiona i postepeno popuštanje vrućine. Kao sto sam toliko puta do sada napomenuo……. Svi podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode", naveo je meteorolog amater Marko Čubrilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak