Emmanuel Macron sletio u Beograd: Pogledajte kako je dočekan

5
Radiosarajevo.ba
Emmanuel Macron sletio u Beograd: Pogledajte kako je dočekan

Francuski predsjednik, Emmanuel Macron, sletio je na surčinski aerodrom "Nikola Tesla", gdje ga je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom boravka u Srbiji biće potpisan niz sporazuma, a glavne teme sastanka dvojice šefova država trebalo bi da budu Kosovo, kupovina francuskih borbenih aviona "Rafala" i svečani završetak radova na modernizaciji aerodroma "Nikola Tesla".

Avion sa Makronom sletio je na beogradski aerodrom u 18:00 sati, gdje je priređen doček, pa se očekuje da će dio autoputa od aerodroma do Novog Beograda u određenom trenutku biti zatvoren za saobraćaj, piše Blic.

Tokom diplomatske posjete sklopljen "vojni" ugovor: Srbija od Francuske kupuje 12 Rafalea

Nakon toga uslijediće ceremonija svečanog dočeka ispred Palate "Srbija" sa vojnim počastima, gdje će također dio saobraćaja na Novom Beogradu biti obustavljen.

Poslednji put Vučić i Macron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svjetske lidere u Jelisejskoj palati, a tada je i najavio dolazak francuskog predsjednika.

U Srbiji 84 namirnice sa manjom cijenom: Evo kakvo je stanje u BiH

Inače, aktuelni francuski predsjednik prvi put je bio u zvaničnoj posjeti Beogradu u julu 2019. godine kada su dvije zemlje obilježile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Francuska vas voli kao što ste vi voljeli nju", poručio je tada Macron na srpskom jeziku okupljenim građanima na Kalemegdanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak