Ko je brigadni general Zdravko Jakop, koji je 'uskočio' na mjesto hrvatskog ministra odbrane

11
Radiosarajevo.ba
Ko je brigadni general Zdravko Jakop, koji je 'uskočio' na mjesto hrvatskog ministra odbrane

Hrvatski premijer Andrej Plenković razriješio je Marija Banožića dužnosti ministra odbrane, nakon saobraćajne nesreće u kojoj je Banožić sudjelovao, a u kojoj je poginuo 40-godišnji muškarac.

Prema informacijama koje je iznijela Biljana Luburić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, Banožić je automobilom zaobilazio teretno vozilo te udario u kombi koji se kretao iz suprotnog smjera, u kojem je bio 40-godišnjak. 

Premijer Plenković na konferenciji za medije izrazio je sućut obitelji 40-godišnjaka te poželio oporavak Mariju Banožiću koji je teško ozlijeđen i prebačen u KBC Osijek. Također, Plenković je na konferenciji otkrio kako je razriješio Banožića, te kako će ga zamijeniti brigadni general Zdravko Jakop.

Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici: Lagumdžija predstavio amandmane

Jakop je prethodno bio na poziciji državnog sekretara u MORH-u, i na toj je funkciji od novembra 2016. godine. Prije te dužnosti bio je pomoćnik ministra u MORH-u i zamjenik ravnatelja RACVIAC-a, Centra za sigurnosnu suradnju. 

Magistrirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Završio je i Ratnu školu Ban Josip Jelačić te NATO Defense College u Rimu. Također, završio je i nekoliko kurseva i seminara kontrole naoružanja te je sudjelovao u različitim međunarodnim vojnim vježbama.

Objavljene fotografije s mjesta nesreće hrvatskog ministra - poznato i u kakvom je Banožić stanju

Brigadni general Jakop napisao je nekoliko članaka i knjigu o simulacijama obuke i međunarodnoj saradnji s NATO-om i EU. U njegovoj imovinskoj kartici stoji kako nije član niti jedne političke stranke, ima prebivalište u Lepoglavi te boravište u Zagrebu.

Brzom pretragom interneta ono što se izdvojilo iz biografije generala Jakopa jeste da je 2018. prisustvovao zabavi koju je organizirala Udruga studenata Herceg – Bosne, u Varaždinu, na kojem se veličala ova, kako Haag kaže, zločinačka tvorevina osnovana s ciljem etničkog čišćenja "hrvatskog teritorija" u BiH od muslimanskog stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak