Neobične pojave na hrvatskom primorju iznenadile građane: Evo o čemu se radi

0
Radiosarajevo.ba
Neobične pojave na hrvatskom primorju iznenadile građane: Evo o čemu se radi
Foto: Kolaž / Želatinske pojave na primorju uznemirile građane Hrvatske

Građani Hrvatske koji žive na obali Jadranskog mora počeli su primjećivati čudne želatinske oblike na plažama, a Institutut za oceanografiju i ribarstvo je ubrzo objasnio o čemu se radi. 

Naime, kako je ovaj institut iz Splita objasnio na svojoj Facebook stranici, radi se o pojavi koja je suštinski bezopasna.

"Na stotine nasukanih prozirnih želatinastih oblika vjerovatno su ostaci meduza koje su na plažu nanijeli valovi. Radi se samo o mezoglejnom disku, sloju tkiva koji nema živih stanica.

Panika među stanovnicima hrvatske hit destinacije: "Ovo je propast za iznajmljivače"

Panika među stanovnicima hrvatske hit destinacije: "Ovo je propast za iznajmljivače"

Ostatak organskog tkiva, koji je bitan za determinaciju meduza, u ovom slučaju nije vidljiv i najvjerovatnije su ga pojeli drugi morski organizmi, što upućuju da meduze nisu nasukane dok su bile žive već se proces ugibanja meduze dogodio ranije, u morskoj vodi", navode iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo. 

Ipak, kako navode dalje, opasnost može predstavljati masovna pojava ovih oblika. 

Zanimljiva pojava ovih dana vidljiva je na plažama oko Nina. 🏖 🌊🔎Na stotine nasukanih prozirnih želatinastih oblika...

Posted by Institut za oceanografiju i ribarstvo on Friday, November 10, 2023

"Važno je pratiti pojavu svih želatinoznih planktonskih organizama, jer njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosistem i ribarstvo kao privrednu granu, a dobiveni podaci nam dugoročno omogućuju bržu i realniju procjenu opsega zahvaćenih područja.

Zato su nam sve dojave o meduzama i ostalim želatinoznih organizama, živim ili nasukanim, koje nam šalju građani, značajan izvor informacija i za svaku takvu dojavu smo jako zahvalni", kažu iz ovog instituta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije