Neobična jadranska vrsta koja podsjeća na meduzu: Stručnjaci otkrili o čemu se radi

0
Radiosarajevo.ba
Neobična jadranska vrsta koja podsjeća na meduzu: Stručnjaci otkrili o čemu se radi
Foto: Morski.hr / Plavo dugme

U Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita stigla je dojava o jednom neobičnom organizmu koji izgledom podsjeća na meduzu.

Iz IZOR-a pojašnjavaju da se radi o vrsti Plavo dugme (Porpita porpita, engl. blue button), koja pripada skupini kolonijskih obrubnjaka što plutaju morem i nalaze se odmah ispod površine kao dio neustona, piše Morski.hr.

Žarne stanice su za ljude bezopasne i mogu izazvati samo blagu iritaciju kože.

Dvije nesreće u Sarajevu: Teške tjelesne povrede zadobili pješaci, policija objavila detalje

Dvije nesreće u Sarajevu: Teške tjelesne povrede zadobili pješaci, policija objavila detalje

"Da bismo uspješno nastavili pratiti pojave meduza i rebraša, potrebno je i vaše sudjelovanje. Molimo vas da nam i dalje šaljete njihove slike i lokaciju putem mobilne aplikacije #RebrashNET", poručuju s Instituta.

Važno je pratiti pojavu svih želatinoznih planktonskih organizama, jer njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosistem i ribarstvo kao gospodarsku granu, a dobiveni podaci nam dugoročno omogućuju bržu i realniju procjenu opsega zahvaćenih područja.

Kod ovih organizama, želatinozni disk služi kao nosač ispunjen plinom koji na sebi nosi više tipova polipa, od kojih su neki zaduženi za hranjenje, neki za razmnožavanje, a neki za hvatanje plijena pomoću žarnih stanica.

Lako se prepoznaje po intenzivno plavoj boji, a uglavnom ga nalazimo u otvorenom Jadranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije