Upozorenje kapetana čiji su brod napale orke: 'Ali to što čujemo kada doplivaju ispod...'

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje kapetana čiji su brod napale orke: 'Ali to što čujemo kada doplivaju ispod...'
Foto: Screenshot / Napad orki na brod

Mornar koji je dva puta upao u zasjedu iste grupe orki tvrdi da kitovi ubice usavršavaju svoju strategiju.

Kapetan Dan Kriz radi kao skiper u dostavnoj kompaniji Reliance Yacht Management i ima preko 20 godina iskustva. Njegov prvi susret s orkom dogodio se 2020.

"Plovio sam sa svojom ekipom za dostavu kroz Gibraltarski moreuz isporučujući jahtu kada me je okružio čopor od osam orki, gurajući brod oko sat vremena", rekao je Kriz za Newsweek upravo uslijed zabrinjavajućeg porasta napada orki na brodove duž Gibraltarskog moreuza, koji odvaja Europu od Afrike, piše Jutarnji.hr.

Bursać: Džaba Dodik Trampa čeka, ništa od nezavisnosti RS-a!

Bursać: Džaba Dodik Trampa čeka, ništa od nezavisnosti RS-a!

"Bili smo jedan od prvih brodova koji je doživio ovo vrlo neobično ponašanje orki."

Orke su znatno oštetile kormilo broda, a Kriz i njegova posada morali su biti otegljeni do najbliže marine u Barbateu u Španiji.

Tri godine kasnije, 15. aprila 2023., orke su se pojavile po drugi put. "Prilikom isporuke katamarana za kompaniju Catamaran Guru, isti čopor orki pojavio se niotkuda", rekao je Kriz.

Prvi put ikada snimljeno: Pogledajte borbu orki i kitova koja je trajala pet sati

Prvi put ikada snimljeno: Pogledajte borbu orki i kitova koja je trajala pet sati

"Htjeli smo prijeći brodske linije i skrenuti južno prema Kanarskim otocima kad smo osjetili da nas je pogodio jak val, ali s drugim udarom shvatili smo da se ponavlja situacija iz 2020. Moja prva reakcija je bila: 'Molim te! Ne opet'", prisjeća se Kriz.

Savjetovao je svoju posadu da ostanu mirni i izbjegavaju kontakt s orkama. "Ne može se puno učiniti", rekao je Kriz. "Vrlo su moćne i pametne."

Zapravo, kitovi ubice toliko su pametni da se čini kako su razvili svoju strategiju od prvog susreta s Krizom.

Zašto orke napadaju brodove: 'Bandu' kitova ubica predvodi jedinka željna osvete?

Zašto orke napadaju brodove: 'Bandu' kitova ubica predvodi jedinka željna osvete?

"Prvi put, mogli smo ih čuti kako komuniciraju ispod broda", rekao je kapetan. “Ovaj put su bili tihi i nije im trebalo dugo da unište oba kormila. Izgleda da su tačno znali što rade. Više ništa nisu dirali", dodao je Križ.

Ne samo da je napad bio ciljaniji, već je bio i učinkovitiji. Nakon 15-ak minuta kitovi su otišli, a mi smo krenuli automobilom u smjeru Barbata, kazao je Kriz. "Odjednom nas je jedna velika odrasla orka počela loviti. Za par minuta bila je ispod broda i tada smo shvatili da je ostao još mali komad stakloplastike i da je htjela dovršiti posao. Nakon toga više ih nisam vidio."

Nejasno je zašto tačno ove orke ciljaju brodove, ali istraživači imaju nekoliko teorija. Jedan je taj da je jedna ženka sklona osveti naučila ostale da napadaju brodove nakon što ju je jedan u prošlosti povrijedio. Ali nisu svi uvjereni u ovu teoriju.

Šta se događa: Novi napad kitova ubica na brod!?

Šta se događa: Novi napad kitova ubica na brod!?

"Mogli bi zdrobiti brod u trenu kad bi htjeli", rekao je ranije za Newsweek Sébastien Destremau, kapetan koji je bio uključen u sličan napad 22. maja. "Ali nisu bili agresivni, ne žele imati dio tebe."

Umjesto toga, Destremau vjeruje da orke možda koriste brodove kako bi naučile svoje mlade kako loviti. "Zašto ih nebi trenirali na našim brodovima? Za njih, kormilo izgleda kao peraja! Ono se kreće kao peraja, i možete se igrati, gurati i zgrabiti. I, čim se kormilo uništi, oni nestaju."

Ova teorija je u skladu s Krizovim vlastitim iskustvima, gdje su, oba puta, orke isključivo ciljale na kormila brodova. Nažalost, priče o majkama orkama koje vode svoje mlade na poduku o lovu ne šire se tako brzo kao strah od predatorske osvete. Zbog toga se mnogi mornari naoružavaju puškama i drugim oružjem kako bi obranili svoje brodove.

Jedrenje umalo završilo kobno: Brod napali kitovi ubice, bitka trajala sat vremena

Jedrenje umalo završilo kobno: Brod napali kitovi ubice, bitka trajala sat vremena

"Važno je prenijeti i drugačiju poruku", rekao je Destremau.

Kriz je također oštro protiv nanošenja bilo kakve štete tim životinjama. "Zaključak je da smo na njihovom teritoriju", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije