Francuski filozof i prijatelj Sarajeva Bernard Levy napadnut u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Festival Beldocs ugostio je poznatog franvuskog filozofa Bernarda Levyja, ali je njegovo gostovanje večeras neslavno prekinuto

Razgovor  koji je  Bernard Henry Levy vodio sa redateljem Goranom Markovićem u Kulturnom centru Beograda, najprije je prekinula jedna ženska osoba koja se zatrčala i gosta pogodila tortom u lice.

Filozofa to nije ni  najmanje pokolebalo i on je nastavio da govori o svom djelu. No ubrzo je na pozornicu iza njega izašao drugi aktivista s transparentom koji je počeo da viče "Get Out from Belgrade", te  kako Levy podržava imperijalizam .

Sve je kulminiralo kada je treća osoba nasrnula na Levyja a on je tada počeo da se brani. 

Podsjetimo, Levy je bio oštar kritičar Miloševićevog režima, a tokom rata je posjećivao opkoljeno Sarajevo. Zalagao se za vojnu intervenciju prema Srbiji, kojom bis e zaustavila agresija na BiH.   On je autor teksta "Hotel Europa" po kojem je Dino Mustafič režirao istoimenu predstavu i koja je Danisu Tanoviću poslužila kao polazište za njegov film Smrt u Sarajevu. 

Levy je nakon ovoga  izašao sa tribine, ali se poslije vratio i održao govor ui kojem je zahvalio festivalu i rekao kako vjeruje u Evropsku Srbiju u kojoj će vladati demokratija. 

Ubrzo zatim, Festival je izdao i saopćenje

Povodom večerašnjeg napada na fransuckog filozofa, pisca i reditelja Bernara Anri Levija, gosta Beldocs festivala, nakon projekcije filma “Pešmerga” u Dvorani Kulturnog centra, organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs zahtevaju i traže od grada Beograda i države Srbije da se zaštite gosti festivala i omogući sloboda govora. Beldocs festival zahteva od nadležnih da se počinioci incidenta identifikuju i odgovarajuće kazne. Takođe, festival osuđuje svaku vrstu nasilja, sprečavanja slobodnog govora i javne reči", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak