Beograd: Velike gužve ispred punktova za imunizaciju, najviše građana BiH

Radiosarajevo.ba

Veliki broj građana danas je došao da se vakciniše na Beogradski sajam, među njima su brojni državljani susjednih zemalja. 

Najviše je građana Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a mnogi od njih nisu ni prijavljeni za vakcinaciju posredstvom sistema e-uprave, dok su pojedini popunili obrazac kojim je predviđeno i prijavljivanje stranih državljana za imunizaciju, prenosi FoNet.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je danas da je na spisku za vakcinaciju u Beogradu i Nišu 7.500 privrednika iz regiona, a zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naglasio je da to neće utjecati na proces vakcinacije u Srbiji.

Čadež i Vesić poželjeli su dobrodošlicu privrednicima iz zemalja regiona u beogradskom Belexpocentru, gdje je u toku vakcinacija vakcinom AstraZeneka privrednika iz Albanije i Bosne i Hercegovine, dok se oni iz Crne Gore vakcinišu na Sajmu. Punkt za privrednike iz Sjeverne Makedonije je u Nišu.

Građani čekaju u grupama od po 10 i pojedinačno ulaze kako bi primili vakcinu.

Najviše pažnje privukla je grupa od desetak stjuardesa avio kompanije Er Albanija, koje su na vakcinaciju došle u crvenim uniformama i mantilima.

Vesić je istakao da vakcinacija privrednika iz regiona ne utiče na proces vakcinacije građana Srbije pošto je Privredna komora Srbije nabavila vakcine posredstvom posebnog fonda.

U ime privrednika iz regiona, priliku da se vakcinišu u Beogradu u organizaciji PKS pozdravili su predstavnici poslovne zajednice iz Albanije Adrian Šehu, kao i Bosne i Hercegovine Ševal Suljivanović. Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukići juče je objavio da je ta organizacija "iz principijelnih razloga" odbila ponudu za vakcinaciju u Srbiji.

Akciju imunizacije privrednika i njihovih zaposlenih iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i s Kosova organizuje Кomorski investicioni forum Zapadnog Balkana-КIF ZB6.

Čadež je dodao i da se u proteklih nekoliko sedmica oko 4.000 do 5.000 zaposlenih u Srbiji vakcinisalo u svojim firmama, u organizaciji PKS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak