Sramotno | Satelitski snimci ne lažu, pogledajte kako je izgledao Bistrički potok 2018. godine

8
Radiosarajevo.ba

Stambeni kompleks "Trebević Hills" čija je gradnja predmetom rasprava nakon pokretanja klizišta na Bostarićima, na lokalitetu Curine njive, oglasio se u nedjelju, 13. oktobra saopćenjem kojem uvjeravaju javnost, posebno uznemireno stanovništvo koje živi u blizini mjesta gradnje, da nisu prekršili propise prilikom izvođenja radova.

Nakon njihovog saopćenja, reagovala je Eko akcija i podijelila dvije fotografije, jednu koja je nastala 1. septembra 2018. i drugu nastalu 15. maja 2022. godine.

"Ako laže Trebević Hills, ne lažu satelitski snimci", napisali su uz objavu.

Oglasilo se Ministarstvo odbrane BiH nakon što je oklopno vozilo Oružanih snaga ispalo na cestu

"Tvrde iz 'Trebević Hillsa' da nisu oni zatrpali Bistrički potok, već da je otpad tu još od rata. Satelitski snimci pokazuju da je do početka radova Trebević Hillsa, u okolini Bistričkog potoka bila gusta, netaknuta šuma.

Šta li sve još neistinito u njihovom saopštenju?", poručili su iz Eko akcije.

Oglasio se i "Trebević Hills": "Bistrički potok je u takvom stanju bio i ranije"

Iz saopštenja Trebević Hillsa:

"Snimci iz Bistričkog potoka pokazuju da su u njemu određeni dijelovi izrezanog drveća i kamenja, a koje smo mi zatekli u stanju kakvo jeste već godinama. Naime, to su elementi koji su od 1992. do 1995. godine bili korišteni prilikom utvrđivanja tranšea, rovova i bunkera. Linija razgraničenja nalazila se upravo na mjestima gdje se sačinjeni ti snimci. To je i vidljivo po njihovom obliku, a što su elementi ne duži od dva metra, ne većeg prečnika od 25 centimetara. To nisu dijelovi drveća koje se nalazilo prije godinu dana na mjestu gradnje. Dakle, dominantan dio materijala u potoku nema porijeklo koje se može dovesti u vezu sa našim aktivnostima".

Saopćenje 'Trebević Hills' pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak