Vanredna sjednica: Doneseno 9 hitnih mjera za zaštitu od klizišta u općini Stari Grad Sarajevo

5
Radiosarajevo.ba
Vanredna sjednica: Doneseno 9 hitnih mjera za zaštitu od klizišta u općini Stari Grad Sarajevo
Foto: Radiosarajevo.ba / Udarna vijest

Općina Stari Grad Sarajevo ranije je upozorila na potencijalne rizike za objekte na više lokaliteta na svom području. Kao što je javnost već upoznata, problem predstavlja specifičnost lokaliteta na kojem se gradi stambeno-poslovni kompleks "Hills", Zlatište, koji se nalazi na području entiteta RS i graniči s iznimno naseljenim područjem Federacije Bosne i Hercegovine i općine Stari Grad Sarajevo, saopćeno je večeras, 10. oktobra, iz ove općine.

Na tom području evidentirani su nasipi zemlje unutar Bistričkog potoka, koji usljed obilnih padavina mogu dovesti do izlivanja. Također, na lokalitetu u ulici Bostarići (tzv. Curine njive) u Mjesnoj zajednici Širokača, zabilježena je pojava pukotina koje se povećavaju u zemljištu.

Kao nastavak aktivnosti i preduzimanja radnji po ovom pitanju, saradnjom načelnika Općine Stari Grad i Opštine Istočni Stari Grad, stavljene su u pripravnost općinske službe civilne zaštite koje vrše kontinuirani neposredni nadzor, osmatranje i procjenu stanja na ugroženom području. Zbog stanja koje prevazilazi kapacitete Općine, uključena je Kantonalna uprava civilne zaštite KS, te je sačinjena preliminarna analiza terena i stabilnosti u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo. Ova analiza bila je hitno potrebna kako bi se ocijenio stepen opasnosti i poduzele preventivne mjere na predmetnom lokalitetu.

Raste broj žrtava izraelskog napada na Bejrut: Ubijeno 22, a ranjeno 117 ljudi

Raste broj žrtava izraelskog napada na Bejrut: Ubijeno 22, a ranjeno 117 ljudi

Na današnjoj vanrednoj sjednici štaba civilne zaštite doneseni su zaključci o hitnim mjerama na osnovu Preliminarnog izvještaja Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo od 9. oktobra 2024. godine, koji imaju za cilj zaštitu života i imovine građana u ugroženim područjima.

Zaključci o hitnim mjerama za rješavanje klizišta u Bostarićima, MZ Širokača:

1. Zadužuje se služba civilne zaštite da zatraži pomoć Federalne uprave civilne zaštite putem Kantonalne uprave civilne zaštite KS, s ciljem hitnog obustavljanja daljnjeg odlaganja materijala na deponiju i uklanjanja postojeće deponije, zbog opasnosti uzrokovanih klizištem koje se širi prema objektima u podnožju. Također, potrebno je izvesti drenažne radove za kontrolisano odvođenje voda iz tijela klizišta do najbližeg recipijenta. Sve ovo se provodi u saradnji s nadležnim institucijama entiteta RS, s obzirom na to da se klizište nalazi na području tog entiteta.

Novo klizište u Sarajevu: Civilna zaštita poduzela hitne mjere

Novo klizište u Sarajevu: Civilna zaštita poduzela hitne mjere

2. Naloženo je službi civilne zaštite da zatraži pomoć Kantonalne uprave civilne zaštite u svrhu uklanjanja obrušenih stabala i kameno-zemljanog materijala iz korita Bistričkog potoka, s obzirom na to da OSG i JKP OSG nemaju adekvatnu mehanizaciju i resurse za navedeno.

3. Pripremiti plan evakuacije za područje Bostarići, uključujući procjenu broja ugroženih osoba i njihovih potreba.

4. Organizirati 24-satne dežure na lokalitetu Bostarići kako bi se pratila situacija i brzo reagovalo u slučaju opasnosti.

5. Postaviti dežurne telefone za pružanje informacija građanima.

6. Služba civilne zaštite zadužena je da se obrati Federalnoj upravi civilne zaštite i drugim relevantnim institucijama radi koordinacije mjera i resursa.

7. Služba za inspekcijske poslove zadužena je da se obrati nadležnim inspekcijskim organima u entitetu RS kako bi ih upoznali sa mjerama iz preliminarnog izvještaja Zavoda za izgradnju KS.

8. Služba civilne zaštite zatražit će od MUP-a KS, Uprave policije, svakodnevno snimanje dronom predmetnog lokaliteta kako bi se ažurno pratilo stanje na terenu i eventualne promjene.

9. Zatražit će se od Vlade Kantona Sarajevo i Federalne direkcije za robne rezerve stavljanje na raspolaganje kapaciteta u slučaju evakuacije stanovništva.

"Nakon sjednice štaba, načelnik je sa nadležnim službama obišao lokalitete ugroženih područja.

Posebno skrećemo pažnju svim građanima da budu oprezni i da kontinuirano prate saopćenja Općine, koja će redovno biti objavljivana shodno zaključcima Štaba civilne zaštite Općine i Kantonalne uprave civilne zaštite, kako bi blagovremeno djelovali, posebno kada je riječ o lokalitetima na kojima se nalaze bespravno izgrađeni objekti", saopćeno je iz Općine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije