Irfan Čengić o klizištu u općini Stari Grad: 'Imamo dva problema. Jedan od njih je kamenolom"

8
Radiosarajevo.ba
Irfan Čengić o klizištu u općini Stari Grad: 'Imamo dva problema. Jedan od njih je kamenolom"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Irfan Čengić danas na pressu

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić obratio se danas, 8. oktobra medijima povodom potencijalnih rizika od pojave klizišta na lokalitetu Bistrički potok.

Kako je rekao načelnik Čengić, ovo pitanje je Općina Stari Grad pokrenula u novembru 2022. godine kada je ovdašnja inspekcija zatražila da inspekcija iz entiteta RS izađe na teren.

"Oni su izašli na teren i evidentirali sve nepravilnosti koje se tiču Bistričkog potoka. Jedan se tiče problema u RS, a drugi je problem gradnje i potencijalnog klizišta, ali o tome nisam kompetentan da govorim. Iz tog razloga mi iz općinskog štaba tražimo od Kantona i Federacije BiH da se uključe relevantne institucije da se procijene ta klizišta i koje su mjere na otklanjanju klizišta.

Njemačka policija koristila tenk da uhapsi muškarca: Nije slušao naredbe jer ne priznaje državu

Njemačka policija koristila tenk da uhapsi muškarca: Nije slušao naredbe jer ne priznaje državu

Imali smo sastanak sa kantonalnim štabom civilne zaštite, imat ćemo sjednicu općinskog štaba na kojoj ćemo donijeti konkretne zaključke i upozorenja građanima koji žive na ovom području. Prije svega onim građanima koji žive u nelegalnim objektima", poručio je Čengić.

Podvukao je kako "ovdje imamo dva problema":

Curine njive
Foto: Ustupljena fotografija: Curine njive

"Zatrpavanje Bistričkog potoka, i gradnja objekata, tražimo da se uključe relevantne institucije da utvrde da li je riječ o klizištima. Za nelegalne objekte ne možemo reći da li su uslovni za život jer nisu prošli provjere te stoga tražimo da se uključe i kantonalni organi."

Načelnik Čengić je podvukao da Općina Stari Grad čisti Bistrički potok, ali je problem u otpadu koji se baca u entitetu RS i reflektuje se na građane u Starom Gradu.

"Mimo ovoga, imamo još jedan problem - kamenolom na ulazu u Sarajevu koji je duboko ušao u Sarajevo šume, a upitno je da li imaju dozvolu za rad", zaključio je.  

Općina Stari Grad Sarajevo jučer je javno upozorila na potencijalne rizike na lokalitetu Bistrički potok, a koji imaju vezu sa gradnjom stambeno-poslovnog kompleksa "Trebević Hills" na Zlatištu.

Više možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije