Sarajevski univerzitet i BH Telecom potpisali Memorandum

Radiosarajevo.ba
Svjesni da primjena ICT tehnologija može unaprijediti kvalitet naučno-obrazovnog procesa, ali i telekomunikacijskih usluga Univerzitet u Sarajevu i BH Telecom d.d. Sarajevo zaključili su Memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji.

Memorandum su tokom juna 2016. godine potpisali Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta u Sarajevu, Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma d.d. Sarajevo, i dekani 25 fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.

Memorandumom se predviđa ostvarivanje poslovno-tehničke saradnje u sljedećem: isporuka standardnih komunikacijskih usluga koje BH Telecom ima u svom portfoliu, masovna testiranja i prilagođenja sistema, zajednički razvoj usluga za potrebe Univerziteta, zajednički razvoj usluga za treća lica i istraživanja, te drugih projekata baziranih na obostranom interesu.

Na konferenciji za medije koja je održana danas u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Memorandum o poslovnoj tehničkoj saradnji potpisan između Univerziteta u Sarajevu i BH Telecoma d.d. Sarajevo, kao i planirane zajedničke aktivnosti predstavili su Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta u Sarajevu, Tarik Čaršimamović, izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa, BH Telecom d.d. Sarajevo, i Saša Mrdović, direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra — UTIC.

„Prvi EU projekt koji je Univerzitet u Sarajevu osmislio i na međunarodnom planu koordinirao odmah nakon rata - a samo materijalne štete koje je Univerzitet pretrpio tokom perioda opsade i granatiranja Grada procijenjene su tada na 300 mil. dolara - bio je Razvoj informacionih tehnologija. U daytonskoj Bosni i Hercegovini, među prvim registrovanim ustanovama koje su prelazile novouspostavljene entitetske granice bili su COBISS Centar BiH i BIHARNET Centar BiH, osnovani od strane svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

U okviru projekta izgradnje bibliotečko-informacionog sistema i uspostave akademske istraživačke mreže kao za to neophodne autostrade, Univerzitet u Sarajevu je od partnera iz Slovenije pribavio tadašnjem PTT-u uređaj kojim se 2 kilobita raspakivaju na manje pakete koji su bili mjera tadašnjeg opsega u komunikaciji putem interneta. Evo dvadeset godina kasnije, Univerzitet u Sarajevu i BH Telecom potpisuju sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji koji nadilazi odnose klijenta i pružaoca usluga i klica je drugačijeg modela veze Univerziteta i privrede, modela zajedničkih ulaganja u budući razvoj.

Aktivnosti na potpisivanju ovog sporazuma vremenski su se podudarile i sa održavanjem druge zajedničke konferencije nauke Međuvladine inicijative za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa. U zajedničkoj deklaraciji sa ovog skupa čiji su organizatori bili Austrijska akademija nauka i Njemačka nacionalna akademija nauka — Leopoldina, ponovljena je preporuka za umrežavanje napora univerziteta, industrije, vlasti i civilnog društva kojim če se poduprijeti poduzetništvo zasnovano na znanju, a iz toga proizaći inovacije u privredi i društvu. Kao ključni okvirni uslov u Deklaraciji Meduvladine inicijative za Zapadni Balkan istaknuta je adekvatna naučna infrastruktura, uključujući pristup časopisima, bazama podataka i laboratorijskoj opremi. Vrijedi istaći da je Univerzitet u Sarajevu, preuzimajući na sebe odgovornost drugih segmenata društva, upravo izdvojio vlastita sredstva za pristup na Web of Science, Scopus, SciVal i EBSCO. Pristup će biti aktiviran 1. septembra 2016. godine", rekao je rektor Univerziteta u Sarajevu.

„BH Telecom ovim Memorandumom olakšava obrazovnoj zajednici pristup savremenim komunikacijskim rješenjima. Poseban značaj uspostavljanja ovakve saradnje između Univerziteta i BH Telecoma je što će rezultati saradnje biti korišteni u naučno-istraživačke i obrazovne svrhe na čijim temeljima počiva razvoj svakog društva. Koristeći sinergiju snaga Univerziteta i BH Telecoma, provođenje odredbi ovog Memoranduma će rezultirati novim uslugama personaliziranim za potrebe članica Univerziteta u njihovom naučno-istraživačkom i obrazovnom radu, zajedničkim razvojem novih usluga i tehnoloških rješenja u oblasti ICT tehnologija, testiranjem usluga u specifičnim uslovima i obezbjeđenjem ICT resursa na bazi optičkih komunikacija te IP/IMS i cloud platfromi za dugoročnije komunikacijske potrebe Univerziteta te partnerskim učeščem u međunarodnim razvojnim projektima, a što će doprinijeti poboljšanju uslova obrazovnog procesa i posredno stvaranju kvalitetnijeg kadra", rekao je Tarik Čaršimamović, izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa BH Telecoma.

"Ovaj Memorandum bi trebao otvoriti novo poglavlje saradnje izmedu državnih firmi i državnih univerziteta. Nadamo se da je ovo samo početak i da će uslijedni i drugi slični memorandumi sa drugim državnim firmama.

Sa tehničke strane ovaj Memorandum olakšava Univerzitetu stvaranje tehničkih uslova za uspostavu prave akademske mreže Univerziteta. Dobra komunikaciona infrastruktura je osnova od koje sve kreće. Na takvoj akademskoj mreži moguće je pružati usluge njenim korisnicima, studentima i uposlenicima Univerziteta, koje će podržati njihov proces studiranja i istraživačkog rada. Pored podrške u izgradnji infrastrukture BH Telecom može, sa svojim iskustvom i kadrovima, pomoći i razvoju novih usluga. Sa druge strane Univerzitet je ogroman, neiskorišten, potencijal mladih ljudi željnih znanja i dokazivanja. Memorandum će omogućiti usmjeravanje ovog potencijala u projekte od interese za širu društvenu zajednicu. Studenti i istraživači sa Univerziteta dobivaju priliku da rade na rješavanju stvarnih problema iz prakse što je nezamjenjivo iskustvo. BH Telecom dobiva pristup teoretskom znanju nastavnog kadra i energiji studenata Univerziteta. Ova simbioza može polučiti odlične rezultate.

Već postoje planovi konkretnih projekata saradnje. Neki projekti su vezani za testiranje novih usluga od strane studenata koji su inače jedni od najvećih konzumenata savremenih usluga koje pruža Bh Telecom. Drugi projekti su vezani za zajednički rad na analizi potreba TK tržišta, definisanju usluga koje pokrivaju ove potrebe, dizajnu aplikacija koje pružaju ove usluge te konkretnoj realizacija programa od kojih se sastoje ovakve aplikacije", rekao je Saša Mrdović, direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra — UTIC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak