Najavljena blokada raskrsnice na Skenderiji: Zdravstveni radnici KS ne odustaju od zahtjeva

7
Radiosarajevo.ba

U srijedu, 11. septembra, održana je press konferencija na kojoj je premijer KS Nihad Uk "javnosti predočio stav Vlade po zahtjevima sindikata iz oblasti zdravstva", a zdravstveni radnici Kantona Sarajevo su nakon toga održali svoju press konferenciju.

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) u utorak su, 10. septembra, započeli proteste ispred zgrade Vlade ovog kantona.

Protesti su organizirani nakon što ovi radnici nisu uspjeli postići dogovor sa Vladom (KS) o visini satnice. Naime, u proteklih nekoliko sedmica održan je niz sastanaka pregovaračkog tima Vlade KS sa Sindikatom radnika u zdravstvu KS, no do dogovora nije došlo.

Bećirović: Schmidtov posao nije iskazivanje zabrinutosti, već zaustavljanje veličanja zločinaca

Iz sindikata nisu odustali od zahtjeva da visina satnice iznosi 3.70KM, dok je ponuda Vlade KS bila 3.20KM, što za radnike u zdravstvu nije bilo prihvatljivo. Osim protesta, iz Sindikata su poručili da će organizirati i štrajk sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Iz sindikata zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevu, rekli su da "naš pregovarački tim je odustao od svih zahtjeva osim satnice, te njen maksimum. To je u ovom trenutku zadovoljavajuće za povećanje plate zdravstvenih radnika. Ne odlučuju oni o povećanju plata, već više od 7000 zdravstvenih radnika". 

Zdravstveni radnici u KS nastavljaju štrajk: Premijer će danas iznijeti stav Vlade

Najavio je i blokade saobraćajnica od strane zdravstvenih radnika na Skenderiji u svim pravcima, od petka 13. septembra 2024. godine, od 12 do 13 sati će biti blokirana, te da će šatori tu ostati do ispunjenja zahtjeva. Spremni su platiti sve kazne ako ih bude, a danas su predali zahtjev za blokadu raskrsnice.

"Mi nismo tražili 66 miliona KM, to nije tačno. Imamo oko 190 miliona akumuliranih sredstava, mi tražimo dio kolača za povećanje plata radnicima u Kantonu Sarajevo, te od toga nećemo odustati". 

"Minimalno povećanje plate koje tražimo po satnici je podložno sljedećoj ponudi, te čekamo da nam je dostave. Ali satnica od 3,20 KM je mizerna", dodali su, te izjavili da "su završili pregovore, mi idemo u korak mirenja od 30 dana, a nakon toga je moguć i generalni štrajk. Prije toga ćemo osigurati sve u zdravstvenim ustanovama da građani i građanke Kantona Sarajevo ne bi ispaštali". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak