Stranki Angele Merkel prijeti poraz u Berlinu

Anadolija
Stranki Angele Merkel prijeti poraz u Berlinu
U njemačkom glavnom gradu, Berlinu, koji je ujedno i jedna od 16 njemačkih saveznih pokrajina, oko 2,5 miliona birača danas odlučuje ko će ih predstavljati u pokrajinskom parlamentu.

Prema istraživanjima javnog mnijenja očekuju se gubici vodeće koalicije Socijaldemokratske stranke (SPD) i Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel

Također, predviđa se ulazak nacionalno-konzervativne i euroskeptične stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u pokrajinski Senat. 

SPD je stranka koja, po anketama, trenutno ima više od 20 posto glasova. CDU, Zeleni i AfD su odmah iza te stranke i istraživanja javnog mnijenja im daju gotovo podjednak broj glasova.

Glavna tema predizborne kampanje i u Berlinu, kao i u ostalim saveznim državama, bila je izbjeglička kriza. Berlin je od početka izbjegličke krize primio desetine hiljada izbjeglica.

Također, nezadovoljstvo građana radom dosadašnje socijaldemokratsko-demokršćanske Vlade povezuje se i s neučinkovitim radom gradskih vlasti kao i lošim stanjem infrastrukture. Građani su nezadovoljni i velikim rastom stanarina koje su, iako je Berlin donedavno važio za povoljno mjesto za stanovanje, prešle njemački prosjek.

Današnji izbori dolaze dvije sedmice nakon pada Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel na treće mjesto na izborima u istočnoj pokrajini Mecklenburg-Zapadna Pomeranija, gdje je AfD zabilježila pobjedu. To je najgori rezultat demokršćana u pokrajini koja je politička baza kancelarke Merkel.

Kancelarka Merkel, ipak, ne odstupa od načela svoje izbjegličke politike, ali još nije saopštila da li će predvoditi CDU na predstojećim parlamentarnim izborima 2017. godine. Odluku o novom mandatu najavila je da će objaviti "pravovremeno".

Birališta su otvorena od 8 do 18 sati, a ubrzo nakon zatvaranja biće objavljene izlazne ankete.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak