Zijad Bećirović: Ko je odobrio helikopteru Vojske Srbije da leti iznad BiH?

17
Radiosarajevo.ba
Zijad Bećirović: Ko je odobrio helikopteru Vojske Srbije da leti iznad BiH?

Informacija da je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik koristio helikopter Vojske Srbije kako bi stigao na Hvar gdje se susreo s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, da bi potom s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao "pokaznom gađanju pripadnika Vojske Srbije na vojnom poligonu Pasuljanske livade" u Srbiji, izazvala je dosta pažnje u susjednoj Hrvatskoj.

Sam Vučić je potvrdio da je Dodik stigao na Pasuljanske livade iz posjete Hrvatskoj i da je koristio "srpski helikopter".

"Naše je da se pripremamo i budemo odvraćajući faktor za svakoga ko bi želio da izvrši agresiju na našu zemlju. Ogromna su naša ulaganja u armiju, u vojsku i mi drugačije ne možemo da opstanemo na ovom geopolitičkom području osim da budem jaki i još jači nego što smo danas", rekao je Vučić novinarima.

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, prof. dr. Zijad Bećirović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirao je navedene informacije.

Primijetio je kako je interesantno da je Milorad Dodik prvo letio do Zorana Milanovića, a zatim do Aleksandra Vučića u Srbiju

"Dodik je letio ovim helikopterom i prošle godine, naprimjer kada je boravio u Vlasenici", kaže Bećirović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Gjenero otkriva pozadinu "tajnog sastanka" Dodik i Milanovića: Susret Putinovih vazala

Dodik se u opuštenom izdanju zaputio na druženje s predsjednikom Hrvatske. Poletio je iz Banje Luke, a sletio je na heliodrom na Hvaru

"Kako je moguće da helikopter Vojske Srbije leti iznad bosanskohercegovačkog neba? Da li je taj let bio najavljen, a i da jeste ko je mogao odobriti let helikoptera Vojske Srbije ako taj let nije bio humanitarnog karaktera?", upitao je Bećirović u izjavi za naš portal.

Dodik je helikopter Vojske Srbije koristio i prošle godine za vrijeme predizbornih aktivnosti.

Uprkos svim analizama o navodnoj distanci Dodika i Vučića, slučaj helikoptera Vojske Srbije i simbolično pokazuje čiju agendu provodi lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i entiteta RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak