Žestoka reakcija: Otkazan sastanak bh. parlamentaraca i iranskog ministra

10
Radiosarajevo.ba
Žestoka reakcija: Otkazan sastanak bh. parlamentaraca i iranskog ministra

Pod oznakom "HITNO", medijima je danas nešto iza 13 sati stigao mail u kojem se navodi kako je otkazan sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amirom Abdollahianom.

Sastanak je bio zakazan za danas u 16 sati.

Kako je prethodno objavio Večernji list, "na današnji poziv za sastanak kojega je uputila šefica bh. diplomacije Bisera Turković s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amir-Abdollahianom neće se odazvati nijedan hrvatski dužnosnik prateći time stajališta Europske unije".

Tragedija u Olimpijskom selu: Trener preminuo od srčanog udara

Turković se u Sarajevu sastala sa iranskim ministrom: "U najtežim vremenima bili smo uz BiH"

Takav potez uslijedio je nakon što se cijeli civilizirani svijet ograđuje i protivi nasilju te gušenju ljudskih prava u Iranu, dodaje isti medij te citira neimenovanog izvora: "Nećemo sudjelovati na tome sastanku jer se radi o velikoj šteti za državu BiH. Posebno jer se sve događa u trenutku kada Europska unija treba odlučiti o kandidacijskome statusu BiH."

Njihovu odluku očigledno su "pratili" i Nebojša Radmanović te Nikola Špirić, članovi kolegija oba doma državne skupštine. 

Podsjetimo, u Sarajevu su se danas sastali iranski ministar i ministrica Turković, nakon čega su se obratili i medijima.

"Iran je prijateljska država s kojom narodi i građani BiH gaje posebne odnose", rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, a, govoreći o dešavanjima u njegovoj zemlji, gdje su posljednjih sedmica održani mnogobrojni antivladini protesti, iranski ministar je istakao da se radi o "vrhuncu stranog uplitanja i planiranog terora".

"Amerikanci žele naftu, energente Irana i zato su pokrenuli kampanju. Ono što se govori putem medija ne odgovara stvarnoj slici", rekao je šef iranske diplomatije, demantirajući informacije da je u njegovoj zemlji posljednjih sedmica na protestima stradao veliki broj građana.

"Posjeta iranskog zvaničnika je šamar svim aktivistima i aktivisticama za ljudska prava u BiH"

Zbog ovog susreta stižu i žestoke reakcije, a među prvima su reagirali iz Ženske mreže BiH, iz koje su naveli:

"Posjeta iranskog visokog zvaničnika, na poziv bh. ministrice Bisere Turković, u ovom trenutku predstavlja šamar svim aktivistima i aktivisticama za ljudska prava u BiH, ali i građanima i građankama koji/e čvrsto stoje uz zahtjeve iranskih žena za slobodu.  

Bosanskohercegovačke žene svjesne su trnovitog puta kroz koje prolaze žene Irana, ulazeći u direktnu konfrontaciju s režimom koji ne poštuje osnovna ljudska prava. Najoštrije osuđujemo ukazivanje dobrodošlice iranskom ministru, te slanje signala da je zvaničnik države koja u ovom trenutku grubo krši ljudska prava uopće dobro došao u našu zemlju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak