"Posjeta iranskog zvaničnika je šamar svim aktivistima i aktivisticama za ljudska prava u BiH"

7
Radiosarajevo.ba
"Posjeta iranskog zvaničnika je šamar svim aktivistima i aktivisticama za ljudska prava u BiH"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Hossein Amir-Abdollahian

U Sarajevu su se danas sastali iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, a ministar će se sastati i sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tim povodom reagirala je Ženska mreža u BiH s obzirom na proteste koji se posljednjih mjeseci održavaju u Iranu zbog borbe za ženska prava i rodnu jednakost. Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

"U jeku globalne kampanje 16. dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i Kolegij Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine danas će se sastati sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amirom Abdollahainom. 

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Turković se u Sarajevu sastala sa iranskim ministrom: "U najtežim vremenima bili smo uz BiH"

Turković se u Sarajevu sastala sa iranskim ministrom: "U najtežim vremenima bili smo uz BiH"

Ženska mreža BiH želi da podsjeti javnost da Bosna i Hercegovina, tokom nedavnog glasanja na sjednici Trećeg odbora za ljudska prava Ujedinjenih nacija, nije podržala rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran. Tom prilikom smo sa žaljenjem  primijetile da zvaničnici Bosne i Hercegovine ne mare za ranije potpisane konvencije i rezolucije UN-a koje štite prava žena ne samo u Bosni i Hercegovini, već u i međunarodnim arenama. 

Sramotno je da proklamujete opredjeljenost ka zaštiti ljudskih prava, a pri tome ne ustajete da bi podržali 51% građana svoje domovine – žena, niti osluškujete poruke solidarnosti koje  smo podijelile sa ženama Irana nakon smrti Mahse Amini!  

Posjeta iranskog visokog zvaničnika, na poziv bh. ministrice Bisere Turković, u ovom trenutku predstavlja šamar svim aktivistima i aktivisticama za ljudska prava u BiH, ali i građanima i građankama koji/e čvrsto stoje uz zahtjeve iranskih žena za slobodu.  

Velika pobjeda žena u Iranu: Ukida se moralna policija i obavezno nošenje hidžaba?

Velika pobjeda žena u Iranu: Ukida se moralna policija i obavezno nošenje hidžaba?

Bosanskohercegovačke žene svjesne su trnovitog puta kroz koje prolaze žene Irana, ulazeći u direktnu konfrontaciju s režimom koji ne poštuje osnovna ljudska prava.  

Najoštrije osuđujemo ukazivanje dobrodošlice iranskom ministru, te slanje signala da je  zvaničnik države koja u ovom trenutku grubo krši ljudska prava uopće dobro došao u našu zemlju. 

Nadamo se da nećete zaboraviti ko vas plaća, i da ćete danas, po prijemu iranskog zvaničnika, fokus svojih poruka usmjeriti na nasilje nad ženama i ženska prava. 

Ženska mreža BiH ovim povodom iskazuje svu svoju podršku građankama i građanima Irana u njihovim zahtjevima za poštovanje ženskih i svih drugih prava!", zaključeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije