Vijeće uposlenika NUBBiH: "Još nismo dobili od organa vlasti odgovor na zahtjeve koje smo uputili"

0
Radiosarajevo.ba
Vijeće uposlenika NUBBiH: "Još nismo dobili od organa vlasti odgovor na zahtjeve koje smo uputili"

Kolektiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH još nije dobio nikakvu povratnu informaciju od organa vlasti kada je u pitanju rješavanje pravnog i finansijskog statusa, kao ni odgovor na zahtjeve koje su uputili.

"Kolektiv je poduzeo sve korake koje su inicirale nadležne vlasti, te smo ih obavijestili o tome, pismeno putem protokola i na službenu e-mail adresu, međutim, nikakav odgovor nismo dobili.

Također, šira javnost je informisana o našim potezima putem medija.

Alexander Payne dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

Uposlenici NUBBiH okupili su se u petak, 26. jula, ispred zgrade ove institucije kako bi zatražili odlazak u penziju gospodina Ovčine i uručili mu Rješenje o prestanku važenja Ugovora o radu po sili zakona, odnosno zbog ispunjavanja zakonskih uvjeta za odlazak u starosnu penziju prema uslovima godina života i godina staža osiguranja.

Budući da u petak Ovčina nije došao na posao, radnici su ga pozvali da u ponedjeljak preuzme Rješenje. Međutim, prvi put u dvadesetogodišnjem mandatu, direktor je prije svih radnika došao na posao, ali ne zbog razgovora s radnicima o odlasku u penziju, već da sam sebi napiše i ovjeri Rješenje o godišnjem odmoru i obavijesti kolektiv da je od jučer, dana 29. jula 2024. godine i zvanično na godišnjem odmoru.

Kolektiv je zahtijevao od direktora da potpiše Obavijest da će nakon korištenja godišnjeg odmora potpisati svoje Rješenje o prestanku radnog odnosa zaključno sa 6. septembra 2024. godine, zbog ispunjavanja zakonskih uslova za odlazak u penziju, na što direktor nije pristao, odgađajući odlazak u penziju, iako je uslovljen od strane vlasti da od njegovog odlaska ovisi finansijska podrška Biblioteci.

S obzirom na to da do sada nismo dobili nikakvu povratnu informaciju niti su načinjeni nikakvi konkretni potezi niti od strane vlasti, niti od strane direktora, te zbog okolnosti da radnici puna četiri mjeseca nisu primili plate, da su iscrpljena sva sredstva za nesmetan rad, te da uslovi rada postaju nehumani, radnicima neće preostati ništa drugo već da 25/26. augusta zvanično obavijeste javnost da više ne postoje elementarni uslovi za pružanje usluga", saopštili su iz Vijeća uposlenika NUBBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak