Vijeće ministara BiH odbilo da proglasi 11. juli za dan žalosti na području cijele BiH

13
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH odbilo da proglasi 11. juli za dan žalosti na području cijele BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u dva kruga glasanja nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o proglašenju 11. jula danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Odluku je predložio zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i državni ministar odbrane Zukan Helez, a protiv nje su glasali ministar vanjske trgovine Staša Košarac i ministar finansija Srđan Amidžić, sve kadrovi SNSD-a.

Inače, ovo je peta godina zaredom kako je prijedlog o proglašenju 11. jula danom žalosti odbijen.

Pogledajte prve fotografije nakon pucnjave u Sarajevu: Ima ranjenih

Vijeće ministara BiH utvrdilo je, pak danas, Prijedlog ugovora broj 1 o Amandmanu na Ugovor o kreditu potpisan 12. aprila 2022. godine (GrCF2 W2 - Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, vrijedan pet miliona eura (skoro 10 miliona KM).

Dodatna sredstva su usmjerena za realizaciju projekta "Adaptivno upravljanje prometom", što podrazumijeva nabavku savremenog inteligentnog sistema za upravljanje i nadzor prometa s prioritetima javnog prijevoza, videonadzornog sustava i videodetekcije incidenata zasnovanih na najnovijim tehnologijama. Projekt podrazumijeva i izgradnju centra za upravljanje za stalno praćenje situacije na prometnicama te poduzimanje odgovarajućih mjere za rješenje prometnih gužvi na pojedinim raskrižjima, kao i rješavanje incidentnih situacija.

Dodatni zajam je alociran je na Federaciju BiH, Kanton Sarajevo – Ministarstvo prometa, s rokom otplate od 15 godina, uz grace period od tri godine i Euribor kamate.  

Nastavak udara na državu: U Službenom glasniku RS objavljen izborni zakon

Prijedlog ugovora bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora.

Prihvaćen je i projekt čiji je cilj modernizacije sistema centralnog grijanja nа Palama, koji uključuje  ugradnju kotlova na biomasu i prirodni plin i dva  rezervoara za akumulaciju toplote. Također, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog izmjene i dopune Sporazuma o zajmu i Projektnog sporazuma RS između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) (Bosna i Hercegovina - Projekt oporavka i potpore kompanijama, br. kredita 9183-BA).

Također, Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o unaprjeđenju i zaštiti investicija dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, nakon što je usvojilo Izvješće s pregovora za zaključivanje ovog sporazuma. 

"Inicijativa Ujedinjenih Arapskih Emirata za zaključivanje ovog sporazuma postoji od 1999. godine ali se usprkos ranijim dvama pokušajima nije došlo do obostrano prihvatljivih rješenja. Zbog toga su u 2023. godini pokrenuti novi razgovori koji su rezultirali usuglašavanjem teksta sporazuma i njegovim parafiranjem 29. 11. 2023. godine u Abu Dabiju", navodi se u saopćenju Vijeća. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak