Nastavak udara na državu: U Službenom glasniku RS objavljen izborni zakon

10
Radiosarajevo.ba
Nastavak udara na državu: U Službenom glasniku RS objavljen izborni zakon
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Miloš Lukić

Miloš Lukić, vršilac dužnosti Službenog glasnika RS, objavio je u utorak, 9. jula, na društvenim mrežama da su objavljeni zakon o referendumu i izborni zakon RS.

"Prije tačno godinu dana objavili smo ukaze predsjednika i zakone koji su ojačali samostalnost RS! Danas smo objavili Ukaze predsjednika o proglašenju zakona o referendumu i izbornog zakona Republike Srpske! Dogodine….. Sve ide po planu!", napisao je Lukić.

Podsjetimo, Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda bh. entiteta RS saopštilo je da izborni zakon i izmjene Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi nisu narušile vitalni nacionalni interes Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Vaskovića isprovocirala Dodikova političarka: Narod na rubu beznađa, a na njoj torbica od 2.620 $

Vaskovića isprovocirala Dodikova političarka: Narod na rubu beznađa, a na njoj torbica od 2.620 $

Navode kako se odredbe oba zakona jednako odnose na sve narode koji žive u tom entitetu.

Iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda kažu da je odluka očekivana. Iscrpili su sve pravne mogućnosti.

[twitter]https://x.com/tnjiteras/status/1810636113670783365[/twitter]

Nakon odluke Ustavnog suda, predsjednik RS Milorad Dodik može potpisati ukaz kojim entitetski izborni zakon, kao i izmjene zakona o referendumu mogu biti objavljeni u Službenom glasniku i stupiti na snagu, što je u utorak, 9. jula, Miloš Lukić i potvrdio.

Do sada je u sličnim situacijama reagirao visoki predstavnik. Stavio je van snage zakon o nepokretnoj imovini RS, koji je također značio prenos nadležnosti sa države na entitet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije