Sjećanje na genocid u Srebrenici: 11. juli proglašen Danom žalosti u Federaciji BiH

1
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na genocid u Srebrenici: 11. juli proglašen Danom žalosti u Federaciji BiH
FOTO: AA / Potočari - Srebrenica

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela Odluku kojom se 11. juli 2024. godine, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Više nema dileme: Vedran Zubić otkrio izlazi li na izbore

Više nema dileme: Vedran Zubić otkrio izlazi li na izbore

U obrazloženju je istaknuto da je Odluka donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike istakli su da će u četvrtak, 11. jula u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici biti klanjana kolektivna dženaza za identifikovane žrtve koji će svoj vječni smiraj naći na memorijalnom mezarju u Potočarima.

Pozvali su medije i građane u Federaciji BiH da dostojanstveno isprate Dan žalosti. Također, pozivaju sve one koji su u mogućnosti i da posljednjim pozdravom isprate kolonu tabuta 9. jula u 10 sati kreće iz Visokog prema Srebrenici, a proći će kroz Ilijaš, Vogošću i Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije