Pettigrew: U protivljenju Rezolucije o Srebrenici, lideri u RS i Srbiji održali su ‘svesrpski sabor’

4
Fena
Pettigrew: U protivljenju Rezolucije o Srebrenici, lideri u RS i Srbiji održali su ‘svesrpski sabor’
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / David Pettigrew

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici ove godine dobija poseban značaj nakon zvaničnog usvajanja Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Ovo je u razgovoru za Fenu ocijenio profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa studija genocida Univerziteta Yale David Pettigrew.

Zvanično međunarodno priznanje, kako je istakao, pruža važnu novu podršku preživjelima koji još uvijek sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmilijih, suočeni sa rastom poricanja genocida i govora mržnje.

Rezultati posljednjih ispitivanja: Infekcija HIV-om sada se može vrlo učinkovito liječiti

Rezultati posljednjih ispitivanja: Infekcija HIV-om sada se može vrlo učinkovito liječiti

"Rezolucija UN-a ohrabruje i skreće pažnju na rasprostranjeno održavanje komemoracija širom svijeta koje odaju počast žrtvama i potvrđuju istinu o genocidu u Srebrenici", naglašava Pettigrew.

Napominje da će se žrtvama genocida ove godine odati počast na zvaničnom događaju na visokom nivou u Ujedinjenim nacijama u New Yorku 11. jula u organizaciji ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije.

Komemoracije će se također održati širom Ujedinjenog Kraljevstva, u Irskoj, Belgiji, Švicarskoj i drugdje. Godišnjica genocida u Srebrenici će se obilježavati i širom Sjedinjenih Američkih Država, uključujući St. Louis, Missouri, Chicago, Illinois i Connecticut, gdje će biti podignuta zastava Bosne i Hercegovine.

Pettigrew o Rezoluciji: Historijski glas za sjećanje na žrtve i potvrđivanje istine o genocidu

Pettigrew o Rezoluciji: Historijski glas za sjećanje na žrtve i potvrđivanje istine o genocidu

Pettigrew podvlači da je Rezolucija UN-a kreirala ključni poticaj za afirmaciju istine i za uspostavljanje trajne kulture sjećanja kako bi se spriječilo ponavljanje genocida.

"Rezolucijom UN-a je osuđeno svako poricanje genocida u Srebrenici", dodao je.

Istraživači genocida upozoravaju da poricanje izaziva ponovnu viktimizaciju i podstiče ponavljanje nasilja. Ali čini se da međunarodna zajednica, smatra Pettigrew, nije dovoljno svjesna ili zabrinuta zbog dramatičnog porasta poricanja i prijetnji miru u Republici Srpskoj i Srbiji koji su uslijedili nakon usvajanja Rezolucije UN-a.

Kako je naveo, “u drskom protivljenju duhu Rezolucije UN-a, nacionalistički lideri u Republici Srpskoj i Srbiji održali su ‘svesrpski sabor’ i objavili deklaraciju pozivajući na jedinstvo svih srpskih naroda”.

"Jako zabrinjava činjenica da deklaracija ‘svesrpskog sabora’ predstavlja RS kao autonomno pravno lice, dajući podršku opasnom planu Milorada Dodika o ‘mirnom razdruživanju’. U istom kontekstu, među preživjelima postoji velika zabrinutost zbog prijedloga političkih predstavnika bosanskih Srba da se promijeni ime Srebrenice. Nedavno je komemoracija 11. jula u Potočarima čak okarakterisana kao prijetnja sigurnosti u RS. Sve su to zabrinjavajuće provokacije koje prijete ponavljanjem zločina. Takve prijetnje zahtijevaju oštrije osude i sankcije SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije", upozorio je profesor Pettigrew.

Naglašava da su nas davno prije Rezolucije UN-a, majke Srebrenice inspirisale svojom borbom da se prizna istina o genocidu u Srebrenici i da se žrtve pamte. One su svjedočile u Hagu, pokrenule sudski postupak protiv Nizozemske zbog njene odgovornosti za genocid i zalagale se za ekshumaciju i identifikaciju žrtava.

Majke su se neumorno zalagale za uspostavljanje Memorijalnog centra i mezarja, što je vizija koju su, smatra on, predano i sposobno rukovodstvo i osoblje Memorijalnog centra Srebrenica danas ostvarili.

Nastavak udara na državu: U Službenom glasniku RS objavljen izborni zakon

Nastavak udara na državu: U Službenom glasniku RS objavljen izborni zakon

"Kada budemo obilježavali godišnjicu genocida u Srebrenici 11. jula ove godine, suočeni sa prijetnjama bez presedana iz deklaracije ‘svesrpskog sabora’ i drugim provokacijama, to će zaista biti dostojanstveni sat sjećanja.

Ovom komemoracijom obnovimo našu posvećenost kulturi sjećanja kako bismo edukovali buduće generacije i spriječili ponavljanje zločina. Kako se komemoracije za Srebrenicu šire svijetom, neka se ta kultura sjećanja proširi i na osnivanje memorijalnih muzeja u Barutnom magacinu u Kalinoviku i Bijeloj kući u Omarskoj.

Sada, više nego ikad, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropska unija i međunarodna zajednica moraju štititi preživjele, zalagati se za istinu, stati uz majke Srebrenice i stati uz BiH", poručio je profesor Pettigrew za Fenu, koji će 11. jula u New Yorku prisustvovati komemoraciji UN-a povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije