Lavić: Svesrpski sabor je nastavak procesa stvaranja “velike Srbije”, Bosna je meta

Radiosarajevo.ba
Lavić: Svesrpski sabor je nastavak procesa stvaranja “velike Srbije”, Bosna je meta
FOTO: AA / Senadin Lavić

Svesrpski sabor u Beogradu treba posmatrati u sklopu procesa stvaranja takozvane “velike Srbije” ili novoizmišljene oznake ”srpski svet”, dakle, projekta zbog kojeg moramo biti oprezni i odgovorni, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Senadin Lavić, profesor Fakutleta političkih nauka u Sarajevu u povodu „svesrpskog sabora“ održanog u Beogradu 8. juna 2024.

Vučić - “komandant”

Odjeci na ovaj skup, svojevrsu političku reinkarnaciju tragičnih i mračnih devedesetih još uvijek stižu.

„Zbog tog projekta Bosna je napadnuta 1992. godine i napravljeni su stravični zločini, do genocida nad Bošnjacima. Kardinalna intencija saborovanja je nastavak i dovršenje politike koju je provodio Slobodan Milošević i njegov režim iz Srbije. Pritom, glavna meta je Bosna ili pokušaj da se velikosrpski projektanti namire ovdje za gubitak Kosova“, kaže Lavić.

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

Piše: Prof. Dr. Senadin Lavić, za Radiosarajevo.ba

Sasvim je vidljivo, dodaje Lavić, da sabor srpstva ne priznaje državu BiH i da uopće ne mari za internacionalne dogovore u kojima je sprovedena kapitulacija Miloševićeve ratne i osvajačke mašinerije.

„Velikosrpsko saborovanje u Beogradu negira suverenitet države Bosne i Hercegovine, krši i odbacuje Dejtonski mirovni ugovor, širi etnofaulizam i stvara novu konfliktnu napetost u rejonu. Vučić kao “predsednik” i “komandant” svekolikog srpstva pažljivo osmišljava i operacionalizira algoritam finalizacije razaranja Bosne i otimanja njezine teritorije“, govori sarajevski profesor.

Senadin Lavić: Bosanski identitet – šta jest to?

Senadin Lavić: Bosanski identitet – šta jest to?

Ciljano operiraju

Tek s legalizacijom zaposjednutih teritorija, dodao je, Srbija će dostići jedan nivo zadovoljenosti, a onda će krenuti novi ratni pothvati za “oslobađanje srpskih zemalja”.

„Dovoljno je pratiti ponašanje i djela Srbije od 1878. godine do 1992. godine, pri čemu se planski provodi istrebljenje nesrpskog stanovništva od jednog krajolika do drugog krajolika. Zato danas ciljano operiraju s imenovanjem entiteta “rs” kao srpske “države” koja se mora razdružiti od Bosne. Velikosrpski političari su izgleda zaboravili da se entitet ne može odvojiti od Bosne“, zaključuje Lavić.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije