Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije podržala amandmane Đonlagića

3
Radiosarajevo.ba
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije podržala amandmane Đonlagića

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na 27. sjednici nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe Prijedloga amandmana II na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Dženan Đonlagić.

Ustavnopravna komisija nije podržala, u drugoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Komisija je utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, ali ponovo nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Adil Osmanović, Halid Genjac, Alma Čolo, Safet Softić, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Edita Đapo, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija, Damir Arnaut, Predrag Kojović i Denis Zvizdić.

Duge kolone vozila na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj

Ustavnopravna komisija podržala je inicijativu poslanika Aide Baručije, Saše Magazinovića, Edite Đapo, Dženana Đonlagića, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković Lepić i Šemsudina Mehmedovića, koja glasi: “Obavezuje se Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od 60 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim će se napad na novinare tretirati kao posebno krivično djelo.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak