Đonlagić: HDZ je dokazao da radi po nalogu Rusije, Schmidt mora nametnuti odluku

9
Radiosarajevo.ba
Đonlagić: HDZ je dokazao da radi po nalogu Rusije, Schmidt mora nametnuti odluku
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dženan Đonlagić

Ministri iz reda HDZ-a BiH danas su na sjednici Vijeća ministara BiH oborili odluku o finansiranju sredstava za održavanje općih izbora koji bi se trebali održati u oktobru tekuće godine.

Tim povodom oglasio se Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) u Parlamentarnoj skupštini BiH, Dženan Đonlagić.

On je ocijenio kako je današnje protivljenje ministara iz HDZ-a odluci da Vijeće ministara BiH odobri novac za oktobarske izbore jeste konačan i jasan dokaz da HDZ BiH vodi antidaytonsku politiku susprendovanja građanskih izbora.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

"Kada se imaju u vidu pozivi SAD-a koji su upućeni u Ujedinjenim nacijama i pozivi evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia da se osiguraju sredstava za održavanje izbora, potpuno je jasno da HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem i Vjekoslavom Bevandom ignoriše stavove euroatlanskih partnera. Valjda sada nikoga ne bi trebalo čuditi da to isto rade po nalogu Rusije, a koja jedina podržava njihove destruktivne namjere", rekao je Đonlagić.

U nastavku ističe kako HDZ svojim djelovanjem i upornim blokadama dokazuje da može biti i destruktivniji po državu i od onih koji se nalaze na crnim listama SAD i Velike Britanije, misleći na SNSD predvođen Dodikom.

"HDZ BiH svojim djelovanjem i upornim blokadama dokazuje da može biti i destruktivniji čak i od onih koji se nalaze na crnim listama State Departmenta i sankcijama Velike Britanije.

Danas su pale sve maske! HDZ i formalno koristi državne institucije s ciljem blokade održavanje izbora u oktobru ove godine", rekao je.

Đonlagić je mišljenja kako Visoki predstavnik u BiH ima obavezu da nametne odluku o donošenju sredstava za održavanje općih izbora.

"Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt sada ima obavezu da nametne odluku kojom bi se osigurala sredstva za održavanje izbora. U protivnom, Bosna i Hercegovina će skrenuti u potpunu destabilizaciju sa nesagledivim posljedicama", zaključuje šef Kluba zastupnika DF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije