Komisija nije podržala zakon o prestanku mandata VSTV-a: Neusaglašen s Ustavom

Radiosarajevo.ba
Komisija nije podržala zakon o prestanku mandata VSTV-a: Neusaglašen s Ustavom
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije podržala Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu.

Kako je saopćeno, nije utvrđena usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH. Ova komisija nije prihvatila ni principe ovog Prijedloga zakona.

Podsjetimo, Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu ranije je usvojio Predstavnički dom na prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića i predviđa da mandat Vijeća prestaje 15. juna 2020. godine.

Ustavnopravna komisija je na današnjoj sjednici odgodila raspravu o usaglašenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Od predlagača je zatraženo da do naredne sjednice Ustavnopravne komisije dostavi ispravljene utvrđene nedostatke u ovom Prijedlogu zakona.

Radi odsustva predlagača, odgođena je rasprava i o usaglašenosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije