Tegeltija pojasnio zaključke o učešću sudija u radu istražne Komisije

J. Ć.
Tegeltija pojasnio zaključke o učešću sudija u radu istražne Komisije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Nakon što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine u petak saopćilo da su zabranili učešće pravosudnih zvaničnika u radu Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, danas je na sjednici taj stav dodatno pojašnjen.

Kako je kazao za portal Radiosarajevo.ba predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija današnji zaključci se moraju gledati zajedno sa četiri zaključka sa sjednice od 18. jula prošle godine.

"Prema tome VSTS je potvrdio sva svoja četiri zaključka s te sjednice, a time i svoj stav o toj istražnoj Komisiji", istaknuo je Tegeltija.

S druge strane, današnjim zaključima, kako je rekao predsjednik VSTV-a, razjašnjeno je da oni ne predstavljaju apsolutnu zabranu sudijama za odazivanje na poziv koji, ukoliko se i pred ovih stavova VSTS samostalno odluče odazvati na poziv, opet moraju poštovati određena ograničenja koja su naznačena.

"Isti slučaj je i u pogledu dostavljanja podataka od strane i Tužilaštava. Znači, bilo je potrebno pojasniti da li rečenica 'sudije i tužioci ni na koji način neće učestvovati' podrazumijeva apsolutnu zabranu i šta ukoliko se ipak odazovu na poziv?! Tako da su ta pitanja ovim dopunama zaključaka od 19. jula prošle 2019. godine razjašnjena", zaključio je Milan Tegeltija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije