Milan Tegeltija o Prijedlogu zakona o prestanku mandata članova VSTV-a

E. H.
Milan Tegeltija o Prijedlogu zakona o prestanku mandata članova VSTV-a
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Prijedlog zakona o prestanku mandata članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) koji danas razmatraju zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH problematičan sa najmanje dva aspekta, kazao je za Radiosarajevo.ba predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija.

Mektić: Predsjednik VSTV-a je pod političkom kontrolom SNSD-a

„Problematičan je za početak u pogledu podnosioca inicijative u liku poslanika Dragana Mektića, što u svakom slučaju predstavlja očigledni i drski ucjenjivački politički pritisak od strane poslanika protiv kojeg je prije nekoliko dana potvrđena optužnica za korupciju i kojeg očekuje suđenje. To je eklatantan i flagrantan primjer političkog pritiska, kako se poslanik protiv kojeg je potvrđena optužnica za korupciju, želi obračunati sa pravosuđem i tako poslati poruku tužiocima i sudijama koji postupaju u njegovom predmetu o svojoj nedodirljivosti i mogućim posljedicama“, smatra Tegeltija.

Dodaje da je ovo očit i za evropske standarde potpuno flagrantan pokušaj preuzimanja političke kontrole nad pravosuđem od strane političke koalicije koja je ranije formirala Vijeće ministara BiH i koja u skladu sa deklaracijom i zaključcima SDA želi da se obračuna sa predsjednikom i članovima VSTV-a.

Mektić pred Parlamentom BiH traži podršku za smjenu VSTV-a

„I to šaljući im poruku kao i svim drugim sudijama i tužiocima da se u svom radu moraju rukovoditi stavovima tih stranaka jer će u suprotnom snositi posljedice, što politički predstavnici SDA više i ne pokušavaju da maskiraju nego o tom govore direktno. Pozivam Delegaciju EU u BiH da se izjasni o usklađenosti ovakvog prijedloga Zakona sa evropskim standardima“, naglasio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ovakve aktivnosti pojedinih političara sasvim sigurno ga neće uplašiti ili obeshrabriti u čuvanju nezavisnosti pravosuđa i vlastitog ličnog i profesionalnog integriteta, bez obzira i na ovako flagrantne političke pritiske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije