Mektić: Predsjednik VSTV-a je pod političkom kontrolom SNSD-a

Radiosarajevo.ba
Mektić: Predsjednik VSTV-a je pod političkom kontrolom SNSD-a
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Bivši ministar sigurnosti BiH i zastupnik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dragan Mektić kazao je danas u Parlamentu kako je predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija svojim postupanjem u odnosu na odluku Ustavnog suda BiH potvrdio da je pod utjecajem SNSD-a.

Podsjećamo, na danapnjoj sjednici zastupnici bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o prestanku mandata članova VSTV-a BiH u sadašnjem sazivu i to po hitnom postupku.

Mektić je istakao da je javnost upućena u brojne afere na koje je trebao reagovati VSTV, ali da je reakcija izostala.

„Opća je percepcija da javnost nema nikakvog povjerenja u pravosudni sistem i vladavinu zakona. Ključna i odgovorna institucija u svemu tome je VSTV BiH“, smatra Mektić.

Istakao je da je predsjednik VSTV-a potvrdio da je pod utjecajem politike i to na način da je prihvatio odluku Izvršnog komiteta SNSD-a kada je riječ o odnosu spram, kako kaže kontroverzne, odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u bh. entitetu RS.

Podsjećamo, Tegeltija odazvao se pozivu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da dođe na skup u Istočnom Sarajevu, a na kojem je predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dijelio instrukcije ko treba, a ko ne blokirati odlučivanje u institucijama BiH.

Šef Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović pozdravio je raspravu o stanju u pravosuđu navodeći da svi podaci govore kako je jako nizak stepen povjerenja u rad pravosuđa te da će uzeti učešće u diskusiji o sadržaju predloženog zakona.

Zastupnik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako smatra da se o ovoj oblasti treba govoriti argumentima i da nije sklon mišljenju da je to moguće učiniti na tekstu zakona koji je predložio zastupnik Dragan Mektić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije