Đonlagić: Biti titular i vlasnik imovine je temelj za postojanje države

3
Fena
Đonlagić: Biti titular i vlasnik imovine je temelj za postojanje države
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dženan Đonlagić

Poslanici Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su u parlamentarnu proceduru Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, koji predviđa institucionalnu i ustavnu zaštitu državne imovine.

U predloženom amandmanu se, između ostalog, navodi da upravljanje, korištenje i raspolaganje državnom imovinom BiH regulira Bosna i Hercegovina svojim zakonima u cijelosti.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu državnog parlamenta Dženan Đonlagić je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da se ovih dana ponovno aktuelizirala tema državne imovine, za koju smatraju "da je jedna od najznačajnijih i strateških pitanja vezano za funkcioniranje pa, rekao bih, i opstojnost države BiH".

Optužen Admir Lekić: Pretukao bivšu djevojku i zapalio vozilo njene majke u Sarajevu

Optužen Admir Lekić: Pretukao bivšu djevojku i zapalio vozilo njene majke u Sarajevu

Dženan Đonlagić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dženan Đonlagić

Po njegovim riječima, biti titular i vlasnik imovine je temelj za postojanje države.

"U prethodnih nekoliko dana smo bili ponovo svjedoci pokušaja antidejtonskog i protivustavnog djelovanja od nižih nivoa vlasti. Tačnije, ponovo smo imali nasrtaj od Narodne skupštine RS-a na ono što je i prema Dejtonu, dakle prema Ustavu BiH, prema odlukama Ustavnog suda BiH, pa i prema ranijim odlukama visokih predstavnika u BiH, državna imovina isključivo u nadležnosti države, odnosno Parlamentarne skupštine BiH, kada je u pitanju vlasništvo te državne imovine", kazao je Đonlagić.

Cijenimo, istaknuo je on, da je ovaj potez koji je povukla Narodna skupština i koji je poslije svojim ukazom i potpisom legalizirala i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, "dakle taj zakon je u opticaju kroz Službene novine i rok kada on stupa na snagu je četvrtak ove sedmice", još jedan čin rušenja države i podrivanje državnog parlamenta.

"Kroz ovaj amandman smo mi dali institucionalni odgovor da se Parlamentarna skupština BiH stavi u zaštitu pitanja titulara i vlasništva državne imovine", kazao je Đonlagić.

Dodaje da je poruka da je ovo institucionalni odgovor za pitanje zaštite državne imovine kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, koja ima nadležnost za ovo ustavno pitanje, za ovu temu.

"Druga poruka je da, pogotovo nakon jučerašnjih sankcija Velike Britanije, koje u opisu imaju podrivanje funkcionisanja države i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, sada je više nego jasno da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt mora djelovati. Pozivamo ga da djeluje i da, kao što je visoki predstavnik u BiH i ranije, u periodu 2010. -2011. donosio odluku da poništi tadašnji zakon koji se zvao zakon o statusu državne imovine, stavio ga van snage i proglasio ga neustavnim, tako i ovoga puta je obaveza i uloga visokog predstavnika da uradi isto", smatra Đonlagić.

Dženan Đonlagić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dženan Đonlagić

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Zlatan Begić je naveo da je poenta "da počnemo uređivati sistem".

"Ništa mi ovim amandmanom ne mijenjamo. Namjera nam je da unesemo u Ustav BiH nešto što već jeste tako, nešto što je utemeljeno na pravu i da počnemo da uređujemo sistem", kazao je Begić.

Po njegovim riječima, što je sistem više uređen, to se ostavlja manje prostora za politikanstvo, za razna "politička natezanja" koja nemaju mnogo veze sa životom građana, sa njihovim realnim potrebama, „a to je ono čime treba da se bavimo“.

"Namjera nam je da se sistem uredi, da se ono što je u skladu s pravom, s Dejtonskim mirovnim sporazumom, što je u skladu s državno-pravnim kontinuitetom BiH, Ustavom BiH, što je u skladu sa sukcesijom bivše SFRJ, da se naprosto upiše u ustavni akt. Nakon toga da se ide s donošenjem zakona, gdje će se odrediti pravo upotrebe i načini upotrebe naše zajedničke državne imovine BiH, koja je imovina svih njenih građana, odnosno države BiH", istaknuo je Begić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije