UO MC Srebrenica: Oštro protiv izmjena nastavnog plana u RS koje promovišu veličanje zločinaca

5
Radiosarajevo.ba
UO MC Srebrenica: Oštro protiv izmjena nastavnog plana u RS koje promovišu veličanje zločinaca

Članovi Upravnog odbora (UO) Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine, na čelu sa Predsjednicom UO, Aidom Baručijom su se oglasili povodom izmjene nastavnog plana i programa osnovnih škola (osmih i devetih razreda) u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Naime, u nastavnom planu i programu uvedene su nove metode i oblasti koje će omogućiti širenje dezinformacija, a time i mržnje među mlađim generacijama, kao i kontinuirano veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

"Posljednje izmjene Nastavnog plana i programa u bosanskohercegovačkom entitetu RS, koje uključuju glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, predstavljaju duboko zabrinjavajući pokušaj revizionizma historije. Kroz ovakve izmjene, mlade generacije se uvode u opasni lažni narativ koji negira utvrđene činjenice o genocidu i ratnim zločinima te se podstiče etnička mržnja.

Pogledajte kako izgleda najduži tramvaj na svijetu: Dugačak je 58,7 metara i dolazi iz EU

Ova praksa je u direktnoj suprotnosti s osnovnim principima obrazovanja, koje bi trebalo da bude usmjereno na promovisanje mira i međusobnog razumijevanja. Nastavni plan i program mora biti utemeljen na historijskoj istini i činjenicama, a ne na političkim interesima i manipulacijama. Iznošenje 'paušalnih stavova' koje spominje Ministarstvo, upravo odražava zabrinutost stručnjaka i međunarodne zajednice u vezi sa pokušajima da se prepravlja historija u korist jednog narativa.

Istovremeno, ovakva nastojanja su u suprotnosti sa presudama međunarodnih sudova i civilizacijskim vrijednostima te predstavljaju dodatni pritisak i vrijeđaju preživjele svjedoke genocida i njihove potomke koji se danas obrazuju u ovom entitetu", naveli su iz UO Memorijalnog centra Srebrenica.

Poznato je da su mladim generacijama u BiH, radi specifične strukture državnih institucija i podijeljene nadležnosti, posebno u domenu obrazovanja i prosvjete, već decenijama historijski i sudski utvrđene činjenice predstavljene na drugačiji, često neispravan i netačan način kada je u pitanju rat u Bosni i Hercegovini. Predmetne izmjene nastavnog plana i programa upravo idu u smjeru dalje podjele bosanskohercegovačkog društva i izokretanju istine, što je ovaj put isključivo usmjereno na mlade ljude Bosne i Hercegovine.

Iz OHR-a za Radiosarajevo.ba o izmjenama nastavnog plana u RS-u: "Razočaravajuće"

"Memorijalni centar Srebrenica će nastaviti da radi na aktivnostima koje za cilj imaju širenje istine, promovisanje istinskog pomirenja i osiguravanje da se zločini nikada ne zaborave, a posebno zločin genocida u Srebrenici. Naša misija ostaje da pružimo platformu za edukaciju, istraživanje i podizanje svijesti o genocidu u Srebrenici širom Bosne i Hercegovine. Kroz programe edukacije, organizaciju konferencija, izdavanje publikacija i druge oblike javnog angažmana, nastojimo da očuvamo sjećanje na žrtve i spriječimo buduće generacije da zastrane u opasnim ideologijama", poručili su iz Upravnog odbora Memorijalnog centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak