UIO zapošljava: Objavljeni su detalji konkursa za 50 radnih mjesta

0
Radiosarajevo.ba
UIO zapošljava: Objavljeni su detalji konkursa za 50 radnih mjesta

Još 7 dana ostalo je do krajnjeg roka (17. septembra), do kojeg zainteresovani kandidati mogu podnijeti prijavu na neko od ukupno 50 raspoloživih radnih mjesta, objavljenih u javnom oglasu za prijem pripravnika, koji je raspisala Uprava za indirektno oporezivanje, javili su iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Naime, novim budžetom za 2024. godinu Upravi za indirektno oporezivanje omogućen je prijem 50 pripravnika (25 ekonomista, 15 inženjera i 10 pravnika), koji će biti raspoređeni u Glavnoj kancelariji UIO u Banjoj Luci, te u 4 regionalna centra: Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar. T

ako je pružena prilika diplomiranim pravnicima, ekonomistima, ali i inženjerima mašinstva, elektrotehnike, informatike, saobraćaja kao i tehnolozima da prva praktična znanja i vještine stiču u najvažnijoj instituciji za fiskalnu stabilnost u Bosni i Hercegovini. Pripravnici će obavljati poslove radi osposobljavanja za samostalan rad u okviru svoje struke i sticanja potrebnog radnog iskustva za polaganje pripravničkog, odnosno javnog ispita.

Sindikat trgovine BiH predstavio rezultate istraživanja: Radnice i radnici ne žele raditi nedjeljom

Prema važećem je Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji UIO propisano je 3.319 radnih mjesta, a trenutno je u UIO zaposleno 2.365 službenika. Kadrovska struktura je jedan od izazova koji se nalaze pred UIO, posebno imajući u vidu starosnu strukturu zaposlenih (19% zaposlenih ima 60 godina ili više, a 49% ima 50 godina ili više).

Pored toga, u Upravi je samo u 2023. godini prestalo da radi 242 službenika (odlazak u penziju ili napuštanje institucije), dok je u devet mjeseci 2024. godine u UIO prestalo da radi 65 službenika, po raznim osnovama, a u narednih par godina veliki broj službenika UIO odlazi u penziju.

Pao rekord u julu: Prvi put od uspostave UIO prikupljeno više od milijardu KM prihoda od poreza

Iz tog razloga izuzetno je značajno da UIO primi 50 mladih i obrazovanih ljudi, kako bi isti u narednom periodu od godinu dana preuzeli velik dio iskustva i znanja kolega koji će uskoro otići u zasluženu penziju, i tako postati budući nosilac najvažnijih poslovnih procesa u sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Budući da i nakon prijema 50 pripravnika, Uprava još uvijek neće biti popunjena u skladu sa odobrenim budžetskim sredstvima, predviđeno je da se do kraja godine raspišu još dva javna oglasa za prijem novih izvršilaca uz potrebno radno iskustvo.

Još jednom podsjećamo da su sve informacije o uslovima za prijem pripravnika dostupne na našem portalu i još jednom pozivamo sva zainteresovana mlada i obrazovana lica da nam se pridruže i postanu dio uspješnog tima UIO", saopćili su iz Uprave za indirektno oporezivanje. 

Detalje konkursa možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak