U UKC Tuzla uspješno urađene transplantacije bubrega i rožnica

3
Radiosarajevo.ba
U UKC Tuzla uspješno urađene transplantacije bubrega i rožnica

Transplantacioni tim Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla uspješno je izveo transplantaciju bubrega i dvije rožnice.

"Menadžment Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla izražava neizmjernu zahvalnost porodici koja je dala svoju saglasnost za doniranje organa, kao i cijelom multidisciplinarnom timu ove ustanove koji je učestvovao u eksplantaciji i transplantaciji organa", navode iz UKC Tuzla.

Transplantacijska medicina jedan je od prioritetnih projekata u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. U ovom mjesecu se navršava punih 25 godina od prve urađene transplantacije bubrega u UKC Tuzla.

Heroj nacije još jednom pokazao ljudsku veličinu: Džekin potez nakon utakmice oduševio mnoge

"U našoj ustanovi se rade srodničke, kadaverične i supružničke transplantacije bubrega. Lideri smo u BiH po broju urađenih transplantacija bubrega, jetre i rožnica i za nas je projekat transplantacije od izuzetnog značaja, jer pored toga što pacijentima nudimo novu šansu za život, radimo na unapređenju i razvoju transplatacijskih, ali i svih drugih medicinskih procedura", rekao je je direktor JZU UKC Tuzla, prof. dr. med. sc. Šekib Umihanić, koji se ovom prilikom zahvalio porodici donora koja je u najtežim trenutcima smogla snage i dala saglasnost za doniranje organa.

Također je izrazio zahvalnost svim zaposlenicima koji su dali svoj doprinos u organizaciji i realizaciji transplantacije organa.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, uz multidisciplinarni tim ljekara za eksplantaciju i transplantaciju Klinike za urologiju, Klinike za očne bolesti i Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, doprinos obavljanju spomenutih transplantacija dali su i stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Bolničke apoteke i Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu.

"Kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla, ali i stvorena mogućnost da se transplantacijom organa spasi život i poboljša kvalitet života za pacijenate", dodali su iz UKC-a Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak