U Neumu jutros u 8 sati 26°C, meteorolozi i za danas objavili upozorenje: 'Poduzmite mjere opreza'

2
Radiosarajevo.ba
U Neumu jutros u 8 sati 26°C, meteorolozi i za danas objavili upozorenje: 'Poduzmite mjere opreza'

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Na snazi je narandžasti meteoalarm zbog očekivanih vrelina, a upozorenje glasi: 

"Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa."

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Ivan Sedlo i Sokolac 15; Bjelašnica 16; Bugojno i Srebrenica 17; Sarajevo i Zenica 19; Banja Luka, Livno, Prijedor, Sanski Most i Široki Brijeg 20; Bihać 21; Doboj i Tuzla 22; Trebinje 23; Gradačac i Mostar 25; Neum 26°C.

Šetnja gradom nedjeljom: Razgledanje, kafa i "druženje" sa golubovima

Bioprognoza: Mada će približavanje atmosferskog poremećaja sa zapada, uz porast naoblake i nestabilno vrijeme kod osjetljivih osoba uzrokovati manje poteškoće, ponajviše u vidu lošijeg raspoloženja, osvježenje u vidu padavina i nešto nižih temperatura u odnosu na prethodne dane, ipak će donijeti olakšanje većini populacije.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. Usljed razvoja oblačnosti u drugom dijelu dana širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Sa grmljavinskim oblacima će biti i jakih udara vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 36°C. U Sarajevu sunčano prije podne. Oblačnije u drugom dijelu dana, moguć je i pljusak u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34°C.

Važno upozorenje meteorologa: U dijelove BiH stiže nevrijeme praćeno ledom i jakim vjetrom

U ponedjeljak, u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno će biti i obilnijih pljuskova. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C.

U utorak, u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Širom zemlje povremeno može padati kiša ili pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C.

U srijedu, u Bosni umjereno do pretežno oblačno. U Hercegovini će preovladavati sunčanije uz malu do umjerenu oblačnost. U drugom dijelu dana se očekuju lokalni pljuskovi, većinom u Bosni, rijeđe na području Hrcegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

U četvrtak, u Bosni i Hercegovini stabilizacija vremena. Očekuje se pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 35°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak