U HNK zaraženo 90 učenika i 20 nastavnika

0
Radiosarajevo.ba
U HNK zaraženo 90 učenika i 20 nastavnika

Oko devedeset učenika i dvadeset nastavnika osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), na jugu BiH, trenutno je pozitivno na koronavirus, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite.

„Sukladno njihovom zdravstvenom stanju, oni prate nastavu na daljinu, ukoliko je to tehnički moguće“, kazao je Pero Pavlović, glasnogovornik Kriznog štaba HNK, govoreći o zaraženim učenicima.

„Imamo i dvadesetak učitelja, profesora, 'izvan stroja', koji su također COVID-pozitivni, ali kako su nam kazali iz Ministarstva prosvjete, nastavni proces se i dalje odvija“, tvrdi Pavlović.

Osnovna škola u naselju Drežnica, dvadesetak kilometara sjeverno od Mostara, jutros je zatvorena, potvrđeno je iz Javne ustanove Dom zdravlja Stari grad Mostar, koja pokriva područje od oko 40 hiljada stanovnika.

„Tu imamo dva prosvjetna radnika pozitivna, međutim, imamo pet primarnih kontakata iz te škole, zbog toga je tu složena situacija“, kazao je Kamil Frko, koordinator za COVID-19 u JU Dom zdravlja Stari grad Mostar.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK nisu mogli govoriti o ovom slučaju, uz riječi kako su za to nadležne zdravstvene vlasti.

„U školama se poštuju epidemiološke mjere. Zdravstvene ustanove su nadležne za zdravstveno stanje, koje upravljaju situacijom, te predlažu daljnje korake za škole u slučajevima pojave zaraze“, odgovorili su kratko iz tog Ministarstva.

Škola u Drežnici je, kako se saznaje, zatvorena danas, dok se ne obavi epidemiološki pregled. Nakon toga će nadležne službe donijeti odluku o daljnjim mjerama. Direktorica OŠ Drežnica Fatima Lalić nije željela davati izjave novinarima.

Inače, Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK u ponedjeljak je saopćio da je tokom vikenda šest osoba preminulo od posljedica zaraze u COVID-bolnici u Mostaru. U istom periodu, tokom petka, subote i nedjelje, u ovom kantonu su registrirane 204 novozaražene osobe

Zdravstvene institucije upozoravaju da je zadnjih sedmica došlo do naglog skoka broja zaraženih na koronavirus.

„Dovoljno govori podatak da smo u prvih šest mjeseci epidemije imali 200 zaraženih na SARS-CoV-2 virus, da u zadnjih 14 dana, nažalost, sa jučerašnjim pacijentima koje smo testirali, ukupan broj je 219 pozitivnih pacijenata na SARS-CoV-2 na području koje pokriva Dom zdravlja Stari grad“, ističe Kamil Frko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak