Turčalo: Vučićevo targetiranje Bošnjaka, Albanca i Zapada, emocionalni temelji za izazivanje nasilja

9
Radiosarajevo.ba
Turčalo: Vučićevo targetiranje Bošnjaka, Albanca i Zapada, emocionalni temelji za izazivanje nasilja

Prof. dr. Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i ugledni profesor međunarodnih odnosa upozorio je na najnovije napade na Bosnu i Hercegovinu i neutemeljene izjave predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u kontekstu somnambulnih izmišljotina u nekakvom planu za "uništenje Srbije".

Ovo dolazi sedam dana nakon marširanja pripadnika Vojske Srbije ulicama bosanskih gradova i nešto više od mjesec od "svesrpskog sabora" i lansiranja deklaracije u 49 tačaka kojima se de facto prijeti razbijanjem države BiH. Sada vidimo isti onaj "duh iz boce" kakom smo svjedočili 1986. godine poslije famoznog Memoranduma srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

"Ono što je 1988. godine bila rubrika 'Odjeci i reagovanja' u beogradskoj politici, u kojoj se manipuliralo historijskim činjenicama i proizvodio neprijatelj te mobilisalo protiv tog imaginarnog protivnika, danas je postao dominantan broj medija u Srbiji koji uživo prenose predstave predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića", upozorava Turčalo.

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

Te predstave, dodao je, naveliko šire laž da su za sve nedaće koje su snašle Srbiju odgovorni drugi – Albanci, Bošnjaci – te uvjeravaju građane Srbije da su oni žrtve međunarodnih i inih zavjera koje imaju za cilj eliminaciju Srbije i njeno brisanje s lica zemlje.

"Konstruiranjem takvih stereotipa punih mržnje od strane prvog čovjeka te države, koji se diseminiraju putem većine medija, polažu se emocionalni temelji za izazivanje nasilja nad onima koje vođa targetira. Dok predsjednik Srbije širi najgore dezinformacije i prikazuje ih kao provjereno istinite, mediji njihovim prenošenjem stvaraju situaciju koja nema ništa zajedničko sa realnošću. Ove laži kale revanšizam traumatiziranog gubitnika iz Palate Srbije prema izmišljenim neprijateljima, dok istovremeno potiču mržnju i nasilje prema Drugima kod onih koji se poistovjećuju s tim narativom".

Vučić se potpuno pogubio: Umislio da postoji "pakleni plan" za uništenje Srbije i crtao po tabli

Šta zapravo, pita se profesor Turčalo, radi Aleksandar Vučić pretvarajući ogromnu većinu medijskog prostora u Srbiji u "Odjeke i reagovanja" iz perioda 1988-1991 čiji je on jedini autor?

"On stvara i osnažuje 'kulturu mržnje' nastojeći da ponavljanjem negativnih stereotipa i dezinformacija o Drugima gradi društvo koje će opravdavati nasilje prema označenim neprijateljima. Istovremeno, koristi figuru neprijatelja (Albanaca, Bošnjaka, Zapada) da bi kanalizirao frustracije i strahove populacije, skrećući pažnju s unutrašnjih problema. Kroz sistematsku upotrebu medija za širenje ideologije i manipulaciju javnim mnjenjem nastoji da laži postanu dio općeprihvaćenog narativa", zaključio je Turčalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak