Trg žrtava Srebrenice konačno će dobiti dostojan izgled

Radiosarajevo.ba
Trg žrtava Srebrenice, koji je u oktobru 2006. godine otvoren na Željezničkoj stanici u Sarajevu, konačno će dobiti ljepši izgled, makar dostojan imena koji nosi.

Otvorenje obnovljene fontane, koja je posvećena sjećanju na žrtve posljednjeg genocida u Europi,  kako saznajemo, predviđeno za 10. juli, uoči obilježavanja Dana genocida u Srebrenici.

Piše: Faruk Vele

Fontana je bila odavno presušila, a smeće i  prljavština na Trgu uistinu su odavali otužan utisak o našem kolektivnom pamćenju.

Ideja o obnovi fontane javila se tako u avgustu prošle godine, a sredstva za ove radove, i to u iznosu od 45.000 KM, izdvojena su iz budžeta Gradske uprave Sarajevo.

Izvedeni su opsežni radovi na obnovi i revitalizaciji fontane, stavljanju u pogon i iluminaciji.

U toku su posljednji radovi na dodatnom uređenju i čišćenju fontane od grafita, a sve bi, kako nam je potvređno, trebalo biti završeno u planiranom roku. Inače, održavanje ovog prostora finansirat će se i u budućnosti iz budžeta Gradske uprave.

-  Fontana se već godinama nalazi u veoma lošem stanju. Počeli smo sa uklanjanjem grafita. Izvadili smo mnogo smeća iz fontane, koje je začepilo cijevi, kroz koje voda nije mogla prolaziti. Sramota je što je Trg bio ovako zapušten prije svega zbog turista kojih sve više svakim danom dolazi u posjetu Sarajevu i prvo što vide, kada izađu iz voza ili autobusa, jeste zapuštena fontana. Uređenje Trga žrtava genocida u Srebrenici popravljamo sa novcima iz interventnog fonda. Nije dovoljno jednom nešto urediti i onda ostaviti da propada, briga mora biti stalna i sa osiguranim sredstvima – kazao je medijima prošle godine gradonačelnik Abdulah Skaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak