Dodik: Prekinuti okupljanja članova grupe Pravda za Davida, ti skupovi nisu legalni

Fena
Dodik: Prekinuti okupljanja članova grupe Pravda za Davida, ti skupovi nisu legalni

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra da okupljanja članova grupe "Pravda za Davida" na glavnom banjalučkom trgu treba prekinuti, jer nijedan taj skup nije održan legalno te da je za slučaj stradanja tog banjalučkog mladića jedino nadležno tužilaštvo.

Dodik je u izjavi novinarima u Srpcu istakao da "s gnušanjem" odbacuje svaki pokušaj satanizacije poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, koji nisu podržali izvještaj Anketnog odbora, formiranog s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, jer su, kako kaže, štitili dostojanstvo parlamenta.

Ti poslanici, dodaje, nisu podlegli "primitivnim i prizemnim emocijama, kakve je želio da izazove predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović i ostali".

Ističući da postoji podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, iznio je stav da je Anketni odbor prekršio Ustav RS, jer nema pravo da kvalifikuje djelo i da se miješa u sudsku vlast.

Naredba tužilaštva o pokretanju istrage, kako je rekao, demantovala je spekulacije da je Dragičević otet, pretučen i silovan, dok su nalazi iz Zagreba pokazali da su povrede na tijelu mladića nastale prilikom pada u rijeku, a ne od prebijanja.

Dodik smatra da nadležno tužilaštvo nije bilo efikasno i da su morali ranijim reagovanjem preduprijediti spekulacije u ovom slučaju.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je jučer saopćilo da su, provođenjem dodatnih istražnih radnji, došli do osnova sumnje (najniži stepen vjerovatnoće) da je do utopljenja i dospijeća Davida Dragičevića u rječicu Crkvena došlo nakon verbalnog i fizičkog sukoba između oštećenog i osumnjičenih (dva ili tri za sada nepoznata izvršioca).

Ostaje da se utvrdi da li je mladić bježeći sam pao u nabujalu Crkvenu ili su ga izvršioci gurnuli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije