Tužilaštvo: Dragičević nije zarobljen i likvidiran, smrt nastupila utapanjem

Fena
Tužilaštvo: Dragičević nije zarobljen i likvidiran, smrt nastupila utapanjem
FOTO: Facebook / David Dragičević
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je u dosadašnjem postupku prikupljanja dokaza sa sigurnošću utvrdilo da David Dragičević nije otet, zarobljen, zlostavljan i likvidiran, već da je njegova smrt posljedica utapanja, koje se dogodilo 18.marta.

Iz ovog tužilaštva, u saopćenju, navode da ne postoji nijedan dokaz da je Dragičević bio zarobljen i zlostavljan, kao ni osnov sumnje za to, niti dokaz.

"Ovakav zaključak temelji se na nalazu vještaka medicinske struke, iz kojeg ne proizilazi postojanje bilo kakvih povreda koje bi ukazivale na otmicu, vezivanje, silovanje oštećenog i slično. Ovo činjenično stanje suprotno je tvrdnjama oštećenog oca i dijela javnosti koja stalno potencira da je David otet i držan u zarobljeništvu, a onda likvidiran", saopćio je danas glavni okružni tužilac Želimir Lepir.

Dodaje da David Dragičević nije pretučen šipkama, palicama, od  veće skupine ljudi, kako također tvrde oštećeni i dio javnosti.

"Ovo stanovište potvrđuje logički i činjenica da su na tijelu pronađene samo lake tjelesne povrede, bez bilo kakvih lomova", dodaje se u saopćenju glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

U tijelu Davida Dragičevića pronađeno je, navodi se, prisustvo alkohola u količini od 1,58 promila, prema nalazu KTC Banja Luka, a prema nalazu VMA iz Beograda 130 promila u krvi, a 2,59 promila u urinu.

Na tamelju nalaza vještaka medicinske struke (Željke Karana, Ivice Milosavljevića, kao i tima vještaka iz Zagreba), utvrđeno je, navodi se dalje u saopćenju, da je do utopljenja došlo upravo 18.marta i da je leš proveo u vodi do 24. marta, kada je pronađen u rijeci Crkvena.

Također se potvrđuje da je, na osnovu izvještaja o rezultatima toksikološko-hemijske analize izvršene od strane Odjeljenja za toksikološku hemiju, Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu, uvrđeno da u krvi i urinu oštećenog Davida Dragičevića nije dokazano prisustvo opojnih droga (u izvještaju su detaljno pobrojani opijati na koje su testirani krv i urin oštećenog).

"David Dragičević zadobio je lake tjelesne povrede, koje su verifikovane na prednjoj strani tijela, a ni jedne tjelesne povrede nema na leđima. Prema mišljenju vještaka medicinske struke iste su mogle nastati upravo padom tijela niz teren koji je popločan kamenom, a to je upravo lijeva strana korita rijeke Crkvena. Ljekari dozvoljavaju mogućnost da su povrede na usnama, krvni podliv desne šake i potkoljenice mogli nastati od udaraca", precizira se u saopćenju.

Ljekari su isključili mogućnost da je tijelo Davida Dragičevića palo sa mosta direktno u vodu bez kontakta sa preprekama, već upravo padom i klizanjem niz strminu (kameni dio obale).

Smrt Davida Dragičevića nastupila je, precizira se, utapanjem u vodi (rječica Crkvena).

"Sa velikim stepenom vjerovatnoće utvrdili smo putanju kretanja Davida Dragičevića, u toku noći iz grada ka mjestu gdje se dogodio kritični događaj. Provođenjem dodatnih istražnih radnji, došli smo do osnova sumnje (najniži stepen vjerovatnoće) da je do utopljenja i dospijeća Davida Dragičevića u rječici došlo na način kako smo definisali u naredbi o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela ubistvo", istakao je Lepir.

Naime, na osnovu rezultata do sada provedenih istražnih radnji utvrđeno je, kako se dodaje, postojanje osnova sumnje da je 18. marta, oko 04.00 sati, u Banjoj Luci, u ulici Velibora Janjetovića Janje, u blizini obale rijeke Crkvene, došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između oštećenog i osumnjičenih (dva ili tri za sada nepoznata izvršioca) te da je Dragičević, plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke, visine oko 4,5 metra ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u rijeku Crkvenu, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu, kod oštećenog nastupila smrt usljed utopljenja u vodi, a leš oštećenog je 24.marta, pronađen u Crkvenoj u neposrednoj blizini ušća u rijeku Vrbas.

Iz Okružnog javnog tužilaštva ističu da u daljem radu nastavljaju istragu radi rasvjetljavanja i utvrđivanja svih činjenica.

Napominju da je, nakon pristizanja nalaza vještaka medicinske struke iz Zagreba o povredama i načinu povređivanja Davida Dragičevića, tužilaštvo došlo u poziciju da donese tužilačku odluku.

Lepir podsjeća i da su postupajući tužilac i on ranije putem e-maila u dva navrata dobili i prijeteće poruke.

"Iz svih dešavanja u javnosti vidljivo je da tužilaštvo radi pod velikim pritiskom. U javnosti se od strane pojednih medija i grupa pojedinih građana, iznose neistine u vezi sa ovim događajem, sa ciljem da se kriminalizuju državne institucije i to prvenstveno Tužilaštvo i MUPRS, te da određene grupacije time žele da postignu svoj politički rejting pred izbore. Kao glavni tužilac u više navrata primao sam na razgovor oštećenog oca Davida Dragičevića i njegova dva advokata, jer je uobičajeno u praksi da oštećeni sarađuju sa tužilaštvom, kao organom krivičnog gonjenja.

Međutim, oni protiv nas tužilaca i drugih radnika MUPRS-a podnose krivične prijave i u javnosti nas kvalifikuju kao saučesnike u ubistvu, što ne možemo da razumijemo i shvatimo", naveo je glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije