SIPA saslušala Irenu Hadžiabdić, istraga zbog učešća Fikreta Abdića na izborima

A. B.
SIPA saslušala Irenu Hadžiabdić, istraga zbog učešća Fikreta Abdića na izborima
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Irena Hadžiabdić

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saslušala je u prostorijama Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine predsjednicu (CIKBiH) Irenu Hadžiabdić na okolnosti kandidature Fikreta Abdića na lokalnim izborima u BiH 2016. godine.

Osim Hadžiabdić, saslušan je i član CIK-a Stjepan Mikić. Kako je za Radiosarajevo.ba kazala glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić, Hadžiabdić je saslušana prošle sedmice zajedno s članom CIK-a Stjepanom Mikićem.

"SIPA je uz prisustvo svjedoka njih dvoje saslušala u sjedištu CIK-a, a vezano je za predmet ovjere kandidature Fikreta Abdića na lokalnim izborima 2016. godine. Odluku kojom je ovjerena kandidatura, već ranije je potvrdio Sud BiH i utvrdio da je CIK postupio u skladu sa zakonom i da nije bilo smetnji za ovjeru. Posebno je predsjednica naglasila, u svojstvu svjedoka, da u vrijeme ovjere kandidatske liste Fikreta Abdića nije bila predsjednica već članica CIK-a, kao i Stjepan Mikić", kazala je Pirić.

U vrijeme ovjere kandidatske liste Fiketa Abdića na lokalnim izborima 2016. godine, predsjednik CIK-a bio Ahmed Šantić.

Iz SIPA-e je također potvrđeno da je predsjednica CIK-a BiH Iena Hadžiabdić u predmetu Fikret Abdić saslušana na zahtjev Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Fikret Abdić, zvani Babo, predratni je privrednik i političar iz Velike Kladuše, a poslije rata je osuđen za ratne zločine.

On je osuđen da je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu (APZB) i kao vrhovni zapovjednik tzv. Narodne odbrane Zapadne Bosne naredio, planirao i organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u velikokladuškoj općini u koje su zatvarani protivnici uspostave APZB-a.

Osuđen je u Hrvatskoj, a tamošnji Vrhovni sud konačnu je odluku donio u martu 2005. godine. Dobio je kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, a izašao je 9. marta 2012., nakon što je odslužio dvije trećine kazne. U zatvoru je, naime, bio od 2002. godine.

Fikretu Abdiću je u junu 2016. godine istekla petnaestogodišnja kazna za ratne zločine, koju je izdržavao u Hrvatskoj. On je kao kandidat Laburističke stranke 2015. ostvario pobjedu za načelnika Velike Kladuše s nešto više od 9.000 glasova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije