Abdić poručio u Kladuši: Nisam zločinac već državnik

Radiosarajevo.ba
Abdić poručio u Kladuši: Nisam zločinac već državnik
Fikret Abdić se u srijedu prvi put obratio javnosti nakon što je preuzeo dužnost načelnika Velike Kladuše, ali ne u svojstvu prvog čovjeka Opštine, već autora knjige „Od idola do ratnog zločinca“.

Kako piše RSEAbdić je u knjizi opisao sve šta se dešavalo od njegovo odlaska iz Sarajeva u augustu 1992. godine, do toga kako je završio u zatvoru zbog počinjenog ratnog zločina.

U više navrata, Abdić je govorio o tome kako ga je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine igorisalo nakon što je iz Sarajeva doša u Zagreb, te da je preko četiri miliona maraka, putem svoje privatne firme „Agrokomerc“ u Beču, dao kako bi se isplatile plate na području Bihaća pripadnicima Petog korpusa Armije BiH.

Prisutnima je poručio da on nije zločinac, već državnik, optuživši tadašnju vlast Republike Bosne i Hercegovine zbog prijave za šverc oružja, zbog čega je osam godina protiv njega u glavnom gradu Austrije vođen kazneni postupak.

U knjizi Abdić kaže da se osvrnuo i na saradnju sa Republikom Srpskom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

U članu 11 piše da ćemo mi zajedno razgovarati sa ostatkom Bosne i Hercegovine. Šta bi smetalo da smo sjeli za sto. Ovo dajem javnosti na procjenu. Možda bi sa ostalim bosanskohercegovačkim pregovaračima postigao više u pregovorima i sa srpskom i sa hrvatskom stranom“, zapitao se Abdić.

Abdić je rekao i da bi knjigu trebali čitati svi, ne zbog prošlosti, kako je rekao, već budućnosti. Prema njegovim riječima, da bi se kreirao novi ekonomski sistem i da bi se Bosna i Hercegovina razvijala, mora postojati povjerenje među ljudima.

Inače, promociji knjige u prepunoj sportskoj dvorani u Velikoj Kladuši prethodila je izvještajna skupština Laburističke stranke na čijem je čelu kćerka Fikreta Abdića, Elvira Abdić Jelenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije