Silovanje maloljetnice u ratnom Sarajevu: Trojica osuđena na 16 godina zatvora

BIRN - Detektor.ba
Silovanje maloljetnice u ratnom Sarajevu: Trojica osuđena na 16 godina zatvora
Arhiv / Ilustracija / (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Sud BiH je trojicu bivših pripadnika Armije BiH osudio na ukupno 16 godina zatvora za silovanje maloljetnice u sarajevskom naselju Velešići u maju 1993. godine.

Nepravosnažnom presudom je Elvir Muminović osuđen na šest godina zatvora, dok su Samir Kešmer i Mirsad Menzilović osuđeni na po pet godina zatvora, javlja BIRN - Detektor.ba.

Ocjenom dokaza, Sudsko vijeće je zaključilo da su Muminović, Kešmer i Menzilović upotrebom sile i prijetnje izvršili silovanje maloljetne oštećene svjedokinje A.

Podsjećamo, u optužnici se navodilo da su navedene osobe, u mjesecu maju 1993. godine, u dijelu Sarajeva pod kontrolom Armije BiH, nakon što je optuženi Muminović na ulici naoružan prišao djevojci srpske nacionalnosti te je prisilno zarobio u jednom stambenom objektu, počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve, nad kojom su sva trojica počinili silovanje i seksualno zlostavljanje nanijevši žrtvi teške fizičke i psihičke ozljede te trajne posljedice zlostavljanja koje i danas osjeća.

U konkretnom slučaju, Vijeće je zaključilo da je svjedokinja A bila civilna osoba, koja nije učestvovala u ratnim dejstvima.

"Uvjerenje o krivici je utemeljen na iskazu svjedokinje A, koja je na detaljan i uvjerljiv način opisala djelo. Njen iskaz je i potkrijepljen iskazima drugih svjedoka i materijalim dokazima", rekao je predsjedavajući Zoran Božić.

Optuženi se presudom obavezuju da na ime nematerijalne štete oštećenoj A isplate 50.000 maraka.

Protiv ove presude postoji mogućnost žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije