Svečano otvoren most Hercegovina: Veliki infrastrukturni korak za Bosnu i Hercegovinu

15
Fena

Presijecanjem vrpce uz spektakularan vatromet službeno je otvorena poddionica Počitelj – Zvirovići i most Hercegovina, jedan od najvećih infrastrukturnih objekata na koridoru Vc i jedan od najviših mostova u ovom dijelu Europe.

U okviru svečanosti otvorenja prisutnima su se obratili direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Visoko postavljena ljestvica

Predsjedateljica Krišto kazala je da ovaj most ne spaja samo jug i sjever BiH, već i koridor kroz Hrvatsku, omogućivši višestruki razvoj ekonomije i gospodstva. To je dokaz, kako je dodala, da zajedno možemo postići i ostvariti velike ciljeve.

Iz Ambasade SAD za Radiosarajevo.ba o izmjeni nastavnog plana u RS: "Ugrožavanje stabilnosti u BiH"

"Ovaj projekt daje novu dimenziju sveukupnom infrastrukturnom razvoju u našoj zemlji i njime postavljamo visoko ljestvicu koju treba nastaviti pratiti. Zajedničkom sinergijom domaćih i međunarodnih institucija dajemo trajni doprinos ovom prostoru Europe, nadam se uskoro i integralnom i punopravnom dijelu obitelji Europske unije BiH", dodala je Krišto, izrazivši zahvalnost svima koji su doprinijeli ovom projektu.

Također je kazala kako je otvaranjem mosta Hercegovina postavljen temelj za nastavak dinamike izgradnje prometne infrastrukture.

"Neka ova svečana večer bude motiv da gradimo nove mostove, nove ceste, nove trajne vrijednosti koje će biti dio moderne i europske zemlje kakvu svi želimo", zaključila je Krišto.

Foto: Fena: Otvoren most Hercegovina kod Počitelja

Vrijedilo je truda

Federalni premijer Nikšić čestitao je građanima Federacije na novim kilometrima autoputa, obećavši da će učiniti sve da u ovom mandatu izgrade i u promet puste što veći broj kilometara, a kako bi povezali cijelu Bosnu i Hercegovinu i Federaciju s europskim koridorom.

"Danas imamo novih 11 kilometara na koridoru Vc, imamo impozantni most Hercegovina, a uskoro ćemo potpisivati nove ugovore i pokretati nove investicije. Cilj nam je da Federaciju BiH pretvorimo u jedno veliko gradilište", dodao je Nikšić.

Direktor Lasić rekao da je kako je Uprava Autocesta FBiH, privođenjem kraju ovog velikog projekta, pokazala da se može nositi s izuzetno zahtjevnim projektima.

"S ponosom možemo kazati da pogled ka mostu 'Hercegovina' jasno govori da je vrijedilo truda. Povjerenje koje nam je ukazano kao investitoru, da gradimo najveći infrastrukturni projekt u BiH, svakako je i potvrda kvalitetnog rada Vlade Federacije BiH, ali i znak da smo stvorili pozitivnu atmosferu", rekao je Lasić.

Svečanosti otvorenja poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina nazoče brojni predstavnici gospodarskog, političkog i javnog života, kako BiH tako i Republike Hrvatske, kao i međunarodni dužnosnici.

Foto: Fena: Otvoren most Hercegovina kod Počitelja

Redovni promet od sutra

Poddionica Počitelj- Zvirovići i most Hercegovina bit će pušteni za redovni promet sutra, 5. septembra od 12 sati.

Inače, most Hercegovina strateški je infrastrukturni projekt koji spaja južni dio Bosne i Hercegovine s europskom mrežom prometnih koridora. Dio je poddionice Počitelj - Zvirovići, koja se proteže na 11,07 kilometara i povezuje Počitelj s granicom Hrvatske preko graničnog prijelaza Bijača.

Most Hercegovina prelazi preko rijeke Neretve i ističe se svojom visinom, s najvišim stupom od 97 metara, što ga čini najvišim mostom na koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Europe.

Otvorenje ovog mosta predstavlja značajan korak u prometnom povezivanju Bosne i Hercegovine s Europskom unijom, a očekuje se da će novi infrastrukturni projekt poboljšati gospodarske prilike i unaprijediti turistički potencijal regije, pružajući bolje prometne veze i olakšavajući pristup ključnim turističkim destinacijama.

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj – Zvirovići iznosi 101,3 miliona eura bez PDV-a, od čega je za sami most Hercegovina 30,4 miliona eura bez PDV-a.

Uskoro video...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak