Nikšić na otvaranju mosta Hercegovina: 'Uskoro potpisujemo nove ugovore i investiramo'

10
Fena
Nikšić na otvaranju mosta Hercegovina: 'Uskoro potpisujemo nove ugovore i investiramo'
Foto: Kolaž / Nermin Nikšić na otvaranju mosta Hercegovina

Na svečanosti otvaranja poddionice Počitelj – Zvirovići i mosta Hercegovina, jednog od najvećih infrastrukturnih objekata na koridoru Vc i jednog od najviših mostova u ovom dijelu Europe, direktor Javnog poduzeća Autoceste FBiH Denis Lasić rekao je da, iako zahtjevan projekt, ipak je stavljen u službu građana. 

"Uprava Autocesta je privela kraju ovaj veliki projekt i pokazala da se može nositi s izuzetno zahtjevnim projektima", rekao je Lasić.

Istovremeno s otvaranjem grandioznog mosta Hercegovina, najavio je da će do kraja ove godine biti potpisana još tri ugovora za dionicu do Mostara Sjever. Kako je rekao, time će se u potpunosti probuditi građevinski sektor u južnoj Hercegovini sve do Mostara Sjever. Dodao je da trenutno imaju aktivnih gradilišta na 50 kilometara dionice u sjevernom dijelu, od Sarajeva prema Odžaku, te očekuju da će taj dio biti potpuno završen do 2026. godine.

'Za ovo se živi': Pogledajte slavlje za Ismaila Barlova koje su mu priredili u Parizu

'Za ovo se živi': Pogledajte slavlje za Ismaila Barlova koje su mu priredili u Parizu

"Čeka nas tunel Prenj kao jedna od najzahtjevnijih dionica za koji potpisujemo ugovor krajem ove  godine i početkom 2030. godine smo na granici, gdje želimo potpuno završiti koridor", dodao je Lasić, kazavši da će, zajedno s Vladom FBiH i resornim ministarstvom, ovakvih i sličnih događaja biti i u narednom razdoblju.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić izrazila je zadovoljstvo povodom stavljanja u promet dionice Počitelj-Zvirovići u dužini od 11 kilometara te svečanog otvorenja mosta Hercegovina, istaknuvši da se radi o izuzetno složenom objektu, najzahtjevnijem na koridoru Vc, te jednom od najvećim mostova u regiji.

Poddionica autoputa Počitelj-Zvirovići
Foto: Autoceste FBiH: Poddionica autoputa Počitelj-Zvirovići

"Značaj i uloga današnjeg događaja su višestruki. Izgradnja mosta i puštanje ove dionice u promet nisu samo značajni za prometno povezivanje. Ovo je razvojni korak, ne samo za okolne općine i županiju, nego i za cijelu Federaciju i Bosnu i Hercegovinu", rekla je Katić uoči svečanosti.

Ministrica je uputila čestitke izvođačima radova, nadzoru i investitorima, te je zahvalila svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta. Također je izrazila nadu da će nova prometnica biti od koristi svim građanima BiH, kao i turistima i gostima.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić čestitao je i zahvalio radnicima, upravama kompanija, te uposlenicima javnog poduzeća i upravi Autocesta FBiH na uspješnoj realizaciji projekta.

"Ministrica i ja smo bili podrška i dijelimo zadovoljstvo što su ovi projekti konačno krenuli u potpunu realizaciju. Danas imamo novih 11 kilometara na koridoru Vc, imamo impozantni most Hercegovina, a uskoro ćemo potpisivati nove ugovore i pokretati nove investicije. Cilj nam je da Federaciju BiH pretvorimo u jedno veliko gradilište", dodao je Nikšić.

Federalni premijer također je zahvalio međunarodnim kreditorima i Europskoj uniji, ističući da je ovo još jedan korak na putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji.

"Čestitam građanima Federacije na novim kilometrima autoputa i obećavam da ćemo učiniti sve da u ovom mandatu izgradimo i pustimo u promet što veći broj kilometara, te povežemo cijelu Bosnu i Hercegovinu i Federaciju, a onda da povežemo BiH s europskim koridorom", zaključio je Nikšić.

Inače, most Hercegovina strateški je infrastrukturni projekt koji spaja južni dio Bosne i Hercegovine s europskom mrežom prometnih koridora. Dio je poddionice Počitelj - Zvirovići, koja se proteže na 11,07 kilometara i povezuje Počitelj s granicom Hrvatske preko graničnog prijelaza Bijača.

Večerašnja svečanost otvaranja okupila je brojne predstavnike vlasti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te međunarodne dužnosnike.

/ Anketa

Smatrate li da je Neum zakinut, jer Koridor 5c ide prema Pločama?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije