Novi most kod Počitelja pripremljen za otvaranje: Pogledajte kako izgleda

6
Anadolija
Novi most kod Počitelja pripremljen za otvaranje: Pogledajte kako izgleda
Foto: AA / Sve spremno za otvaranje mosta kod Počitelja

Novih 11 kilometara autoceste na poddionici Počitelj - Zvirovići u okviru kojih je i most Hercegovina, jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata na Koridoru 5c, biće svečano otvoreno danas, 4. septembra.

Svečanosti otvorenja prisustvovat će brojni predstavnici privrednog, političkog i javnog života, kako Bosne i Hercegovine tako i Hrvatske. Puštanje u promet je planirano sutra od 12 sati.

Most Hercegovina dio je autoceste koji se gradi na panevropskom Koridoru 5c koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu. Sastavni je dio dionice Počitelj - Zvirovići koja je duga je 11,07 kilometara, a najznačajniji objekt na dionici je upravo most Hercegovina čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Upoznajte dražesne ptičice iz Japana: Podsjećaju na loptice pamuka, a izuzetno su druželjubive

Upoznajte dražesne ptičice iz Japana: Podsjećaju na loptice pamuka, a izuzetno su druželjubive

Kolosalni most Hercegovina je jedan od najvećih u regiji, s dužinom od skoro jedan kilometar i visinom od preko 100 metara te je jedan od najkompleksnijih objekata na cijelom Koridoru 5c.

Most je kontinuirani prednapeti armirano-betonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje. Most je jedinstven po tome što se sve četiri trake autoceste nalaze na jednoj konstrukciji.

Sve spremno za otvaranje mosta kod Počitelja
Foto: AA: Sve spremno za otvaranje mosta kod Počitelja

Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38.000 kubnih metara betona, 9.000 tona armature, 1.500 tona kablova za prednaprezanje i 20.000 kvadratnih metara asfalta i hidroizolacije.

Izvođač radova na mostu je konzorcij Azvirt Limited Liability Company, Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd, dok nadzor nad gradnjom vrši kompanija IRD Engineering S.R.L.

Izgradnja mosta finansira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Hercegovina je 32.894.420,75 eura (64.345.956 KM) s PDV-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije