Stipe Prlić: Rezultat politike HDZ-a je sve manji broj Hrvata u BiH

5
Faruk Vele
Stipe Prlić: Rezultat politike HDZ-a je sve manji broj Hrvata u BiH

Bez pluralizma među Hrvatima

Radiosarajevo.ba: HDZBiH je uspio ono što je malo kome pošlo za rukom - potpuno monopolizirati političku scenu. Kako da politička, medijska i uopće društvena klima među bh. Hrvatima bude pluralnija?

Prlić: Nedvojbeno je da je HDZ BiH kroz Hrvatski narodni sabor BiH uspio okupiti sve ili većinu političkih stranaka s hrvatskim predznakom. Međutim, kroz HNS konkretno HDZ ima apsolutnu kontrolu nad biračkim tijelom i ostale političke stranke s hrvatskim predznakom iz godine u godinu dobivaju manju podršku i u potpunosti nestaju s političke scene.

Dio oporbe pokušava nešto napraviti, ali potrebno je još vremena da oporba zaživi. Ali ovdje je jedan očigledan problem jer od 2006. godine pa do danas HDZ kontinuirano raste u svom utjecaju na političku scenu bez pluralizma među Hrvatima. Razlog tome je slojevit, ali osjećaj ugroženosti koji očigledno postoji ide u prilog tome da se Hrvati homogeniziraju oko jedne političke opcije u ovom slučaju HDZ BiH, a naravno oni to vješto i jako dobro koriste za opstanak na vlasti bez obzira na pogubne posljedice na broj Hrvata u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak